Источни фронт, дан 395: Руска војска контролише 29 насеља у Харковској области

25.03.2023. 13:13
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ Телеграм

У току је 395. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинска војска за сада не може да покрене контраофанзиву јер јој недостаје наоружања, изјавио је Владимир Зеленски. Истовремено, борбе за Артјомовск, а Кијев наставља да гомила снаге у Запорожју. Америка и Канада пријете Русији историјским санкцијама.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- У правцу Купјанска украјинска војска је изгубила до 55 војника.

- У правцу Красног Лимана за дан је ликвидирано преко 85 украјинских војника, уништена су и два оклопна возила, три камионета и хаубица Д-20.

- У правцу Доњецка ликвидирано је преко 155 украјинских војника.

- У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу руске снаге су ликвидирале до 70 украјинских војника, три војна возила и хаубицу Д-30.

- Руска војска ликвидирала је 11 дронова украјинских снага, укључујући један „бајрактар ТБ-2“.

- У правцу Херсона ликвидирано је до 35 украјинских војника, десет војних возила и самоходна хаубица „гвоздика“.

Медведев: Руска војска треба да постане бројнија

За успхешну заштиту земље Русији је данас потребна мјешовита војска коју чине и регрути и војници по уговору, а такође је неопходно повећати бројност војске, изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев у интервјуу водећим руским медијима, укључујући Спутњик.

- Наша војска треба да постане бројнија. Параметри су објављени – ради се о најмање 1,5 милиона људи - рекао је Медведев.

Како је додао, специјална војна операција је значајно утицала на приступе формирању Оружаних снага Русије јер се „снага војске тестира током борбених дејстава“.

Истовремено је признао да је специјална војна операција разоткрила неке проблеме у Русији, те да поједине институције нису биле у потпуности спремне за њено спровођење.

- Све у свему, последњих година земља наша држава је постала много снажнија него што је била. Зато се не распадамо, него смо у стању да се развијамо и покажемо своје квалитете - рекао је Медведев.

Такође је констатовао да је након почетка војне операције у Украјини ријешен проблем аморфности руског друштва – људи сада разумију да морају да бране своју отаџбину.

У Украјини погинуо пољски плаћеник

У Украјини је погинуо пољски плаћеник, а још двојица су тешко рањена, саопштио је члан Савјета министара Пољске Михаил Дворчек.

ЕУ поручила Кини: Сарађујте и са Кијевом

Европска унија инсистира на томе да Кина сарађује не само са Москвом, него и са Кијевом, пише лист „Фајненшел тајмс“ позивајући се на неименованог званичника ЕУ.

- Европска унија подстиче Си Ђинпинга да разговара са Владимиром Зеленским, као и са предсједником Русије Владимиром Путином - пише лист.

У Харковској области руске снаге контролишу скоро 30 насеља

Руска војска контролише око 29 насељених места у Харковској области, саопштио је шеф војно-цивилне администрације региона Виталиј Ганчев.

Како је истакао, војно-цивилна администрација редовно испоручује становницима тих мјеста хуманитарну помоћ. Ганчев је истакао да руске снаге плански ослобађају регион од украјинске војске.

ЕУ: Кинески мировни план - недовољан

Приједлог мировног плана за Украјину који је представила Кина је недовољан, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Он је такође рекао и да тај мировни план није могуће назвати „у потпуности проруским“.

Напад руске артиљерије на украјинску моторизовану чету

Руска артиљерија извела је напад током ноћи на положаје украјинске моторизоване технике у подручју Новорајска у Херсонској области.

Према наводима неименованог извора који је упознат са ситуацијом, уништено је пет јединица украјинске технике, а истовремено је ликвидирано и осам украјинских војника, док је још 10 рањено.

Такође, у подручју Белорјорке руска војска уништила је и једну украјинску хаубицу 2С1 „гвоздика“ и ликвидирала пет украјинских војника.

Зеленски: Нисмо у стању да покренемо контраофанзиву

Украјина за сада не може да покрене контраофанзиву због озбиљне несташице наоружања, изјавио је украјински предсједник Владимир Зеленски.

- Не можемо да покренемо контраофанзиву, да без тенкова, артиљерије и вишецијевних ракетних лансера `хајмарс` шаљемо наше војнике на прву линију фронта - рекао је он у интервјуу за јапанске медије.

Рекао је и да Украјина тренутно чека да се реализују испоруке наоружања из партнерских земаља, док је ситуацију на истоку земље оцијенио као „непријатну“.

Експлозије у Краматорску и Славјанску

Снажне експлозије одјекнуле су током ноћи у Краматорску и Славјанску – градовима који су под контролом кијевских снага, преносе украјински медији.

Више експлозија забиљежено је у Краматорску, док је у Славјанску забиљежено само двије. За сада нема информација шта су биле мете.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21h 16m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    18h 45m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    12h 59m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    18h 3m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    9h 11m
    0