Источно Сарајево: Девет нових случајева вируса корона

06.07.2020. 14:03
3
ИЗВОР: СРНА

У Републици Српској је у посљедња 24 часа регистровано 16 новозаражених особа вирусом корона, од тестирана 134 лабораторијска узорка, и два смртна случаја, изјавила је епидемиолог Јела Аћимовић.

Аћимовићева је навела да је по пет особа из Бањалуке и Источне Илиџе, три са Сокоца, двије из Шамца и једна из Источног Новог Сарајева.

Према њеним ријечима, у Српској је до сада заражено 2.609 особа, а опоравило се 1.380.

- У овом тренутку имамо 1.098 активних случајева, а хоспитализовано је њих 122. У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци имамо 36 пацијената, од којих је шест на респиратору. У болници у Приједору је 18 пацијената, у Добоју и Требињу по 16, у Фочи 14, у Бијељини девет, Источном Сарајеву и Зворнику по шест и у Градишци један пацијент - навела је Аћимовићева.

Она је додала да је у Републици Српској до сада регистрован 131 смртни случај, те да је од двије преминуле у посљедња 24 часа једна особа у доби од 41 годину.

Аћимовићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци напоменула да се у посљедње вријеме биљежи пораст броја заражених, што је посљедица непоштовања мјера и апеловала да су заштитне маске и држање социјалне дистанце неопходна заштита од заразе.

- Нема лијека за вирус корона, нема вакцине и стога су неопходне мјере ношење маски, дистанца, лична хигијена и провјетравање просторија - нагласила је Аћимовићева.

Она је додала да свако окупљање са већим бројем људи води у велики ризик, те да је међу новообољелима у посљедње вријеме највише радноспособних особа, али да и међу њима има нешто више оних са тешком клиничком сликом.

- Људи морају да схвате да сваки дан сами бирају да ли ће њихово понашање бити високоризично или ће пратити препоруке и смањити ризик на минималну мјеру - поручила је Аћимовићева.

Говорећи о ситуацији у Бијељини, гдје је дошло до заразе здравствених радника из тамошње болнице, Аћимовићева је рекла да до данас није био ниједан случај заразе пацијената, те да је ситуација под контролом.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је у посљедњих седам дана погоршана епидемиолошка ситуација, највише зато што се не поштују мјере заштите.

- Да не би биле уведене рестриктивније мјере, неопходно је поштовати предложене мјере. Коришћење маски, лична хигијена, дезинфекција руку и површина и физичко дистанцирање су основне мјере заштите - истакао је Зељковић.

Он је нагласио да су током марта и априла на снази биле много рестриктивније мјере, али да су грађани тад показали далеко бољу дисциплину, него што показују сада када су на снази блаже мјере.

- Један асимптоматски случај је довољан да зарази цијелу групу у којој се налази. Оно што нам ствара велики проблем и захтијева велико ангажовање је епидемиолошко анкетирање и истраживање контаката, којих је пуно - поручио је Зељковић.

Он је рекао да Институт за јавно здравство има довољно тестова на вирус корона, те да их континуирано набавља.

Зељковић је нагласио да данас престају да важе закључци које је Републички штаб за ванредне ситуације донио прије 14 дана, те да се очекује да Републички штаб данас продужи постојеће или донесе нове закључке везане за епидемиолошку ситуацију у Српској. 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Ole 07.07.2020. 22:14
    Pa oni ce dobiti lovu a neće ništa pričati,sto da rade,kad mogu ležati a da plata ide,dok je narod gladan i žedan,jadno jos jadnije,lafo izolacija 14 dana, a pare stignu..
  • Generic placeholder image
    Pale 07.07.2020. 21:20
    Ja koliko znam ,Sokolac je opština za sebe,istocno sarajevo za sebe, a istočna ilidza za sebe. Vi ste svi pukli,sigurno je nešto do zraka a nešto do vode. Da me Bog mili sačuva,od budala.
  • Generic placeholder image
    Divoc 06.07.2020. 16:47
    Poznaje li iko nekoga da je testiran, a da nije preko štele? Sve političari, direktori,...
Повезане вијести
Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    14h 12m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    13h 52m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    17h 15m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    18h 12m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    15h 9m
    0