Источно Сарајево: Међународни фестивал малих сцена и монодраме од 3. до 7. децембра

23.11.2019. 14:13
0
ИЗВОР: Srna

Међународни фестивал малих сцена и монодраме биће одржан од 3. до 7. децембра у Источном Сарајеву.

Организациони одбор 24. фестивала ће у понедјељак, 25. новембра, одржати конференцију за новинаре, на којој ће се обратити директор Фестивала Младен Јанковић и селектор фестивала Љубо Божовић.

Предвиђено је и обраћање градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића, начелника општина Источно Ново Сарајево Љубише Ћосића и Источне Илиџе Маринка Божовића.

Конференција за новинаре биће одржана у 11.00 часова у просторијама Градске управе Источно Сарајево.

Организатор фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Туристичка организација "Јахорина" града Источно Сарајево.

у такмичарском дијелу програма ће бити одиграно пет камерних представа и четири монодраме.

Фестивал ће бити отворен у уторак, 3. децембра, у 20.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево када ће се публици представити Народно позориште Републике Српске са представом "Усамљени запад".

Истог дана биће отворена изложба радова учесника ликовне колоније "Бели вук 2019".

Другог дана фестивала, у 17.00 часова биће организована промоција књиге "Ветрушка у данима неба", чији је аутор Горан Лабудовић Шарло. У 18.30 часова биће одиграна монодрама Штефана Цвајга "Писмо непознате жене", у режији Милана Мађарева и извођењу Светлане Сретеновић.

У 20.30 часова биће одиграна представа "Недозвани" Нас театра из Горњег Милановца у режији Југа Радивојевића.

У четвртак, 5. децембра у 17.00 часова најављена је промоција књиге "Чекајући жуту војску" аутора Шћепана Алексића. У 18.30 часова биће одиграна монодрама "Шта остаје послије заноса" у режији Исидора Бјелица, а игра Јелица Брестовац.

У 20.30 часова биће одиграна представа "Истина" Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке у режији Жељка Стјепановића, који и игра у представи заједно са Љубишом Савановићем, Александром Спасојевић и Драганом Марић.

У петак, 6. децембра у 17.00 часова предвиђена је промоција књиге "Није Инстаграм гума на бициклу", аутора Владимира Каламанде. У 18.30 часова биће одиграна монодрама Агенције "Греца" из Београда по дјелу Бранислава Нушића "Госпођа министарка" у режији Властимира Репића, а игра Љиљана Стјепановић.

У 20.30 часова биће одиграна представа "Југоарта" из Београда "Примадоне" у режији Ирфана Менсура, а играју Тања Бошковић и Рада Ђуричин.

Посљедњег дана фестивала, 7. децембра у 17.00 часова најављена је промоција књиге поезије "Походник по својој вољи" Недељка Зеленовића. У 18.30 представиће се Казалиште "Група" и "Трико циркус театар" Загреб са представом "Мистеро Буфо" у режији Ли Делонга, а игра Дражен Шивак.

У 20.30 часова биће одиграна представа Театра младих Цетиње "Љубавна листа" у режији Бранка Илића, који игра у представи са Гораном Славићем, Николом Крстићем и Маријом Ђурић.

Након тога предвиђена је додјела награда и свечено затварање фестивала.

Фестивал малих сцена и монодраме је живот започео ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно – умјетничке дјелатности Срна фест.

Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст. Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, те је изашао из оквира првог фестивала.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 27m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 22m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 10m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 16m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 44m
    0