Istočno Sarajevo: Međunarodni festival malih scena i monodrame od 3. do 7. decembra

23.11.2019. 14:13
0
IZVOR: Srna

Međunarodni festival malih scena i monodrame biće održan od 3. do 7. decembra u Istočnom Sarajevu.

Organizacioni odbor 24. festivala će u ponedjeljak, 25. novembra, održati konferenciju za novinare, na kojoj će se obratiti direktor Festivala Mladen Janković i selektor festivala Ljubo Božović.

Predviđeno je i obraćanje gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića, načelnika opština Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića i Istočne Ilidže Marinka Božovića.

Konferencija za novinare biće održana u 11.00 časova u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Organizator festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Turistička organizacija "Jahorina" grada Istočno Sarajevo.

u takmičarskom dijelu programa će biti odigrano pet kamernih predstava i četiri monodrame.

Festival će biti otvoren u utorak, 3. decembra, u 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo kada će se publici predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom "Usamljeni zapad".

Istog dana biće otvorena izložba radova učesnika likovne kolonije "Beli vuk 2019".

Drugog dana festivala, u 17.00 časova biće organizovana promocija knjige "Vetruška u danima neba", čiji je autor Goran Labudović Šarlo. U 18.30 časova biće odigrana monodrama Štefana Cvajga "Pismo nepoznate žene", u režiji Milana Mađareva i izvođenju Svetlane Sretenović.

U 20.30 časova biće odigrana predstava "Nedozvani" Nas teatra iz Gornjeg Milanovca u režiji Juga Radivojevića.

U četvrtak, 5. decembra u 17.00 časova najavljena je promocija knjige "Čekajući žutu vojsku" autora Šćepana Aleksića. U 18.30 časova biće odigrana monodrama "Šta ostaje poslije zanosa" u režiji Isidora Bjelica, a igra Jelica Brestovac.

U 20.30 časova biće odigrana predstava "Istina" Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke u režiji Željka Stjepanovića, koji i igra u predstavi zajedno sa Ljubišom Savanovićem, Aleksandrom Spasojević i Draganom Marić.

U petak, 6. decembra u 17.00 časova predviđena je promocija knjige "Nije Instagram guma na biciklu", autora Vladimira Kalamande. U 18.30 časova biće odigrana monodrama Agencije "Greca" iz Beograda po djelu Branislava Nušića "Gospođa ministarka" u režiji Vlastimira Repića, a igra Ljiljana Stjepanović.

U 20.30 časova biće odigrana predstava "Jugoarta" iz Beograda "Primadone" u režiji Irfana Mensura, a igraju Tanja Bošković i Rada Đuričin.

Posljednjeg dana festivala, 7. decembra u 17.00 časova najavljena je promocija knjige poezije "Pohodnik po svojoj volji" Nedeljka Zelenovića. U 18.30 predstaviće se Kazalište "Grupa" i "Triko cirkus teatar" Zagreb sa predstavom "Mistero Bufo" u režiji Li Delonga, a igra Dražen Šivak.

U 20.30 časova biće odigrana predstava Teatra mladih Cetinje "Ljubavna lista" u režiji Branka Ilića, koji igra u predstavi sa Goranom Slavićem, Nikolom Krstićem i Marijom Đurić.

Nakon toga predviđena je dodjela nagrada i svečeno zatvaranje festivala.

Festival malih scena i monodrame je život započeo ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno – umjetničke djelatnosti Srna fest.

Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst. Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame, te je izašao iz okvira prvog festivala.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Počeli "Dani Filozofskog fakulteta" Počeli "Dani Filozofskog fakulteta"
Najčitanije
  • Fond PIO: Pravo na ponovno određivanje penzije
    23h 8m
    0
  • Pjesma koja spaja Sarajevo i Jasenovac
    21h 45m
    2
  • Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
    23h 3m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    2h 25m
    0
  • Danas isplata socijalnih davanja
    21h 47m
    0