Источно Сарајево: Неповољна епидемиолошка ситуација

03.09.2021. 20:46
0
ИЗВОР: СРНА

Епидемиолошка ситуација у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи тренутно је неповољна, због чега се чини све да се повећа број вакцинисаних против вируса корона, изјавио је координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља у Источном Сарајеву Данко Васиљевић.

Према његовим ријечима, тренутно је на овом подручју 41 особа позитивна на вирус корона, док је 91 под здравственим надзором.

-Ријеч је о лакшим случајевима, али забрињава висок проценат заражених у односу на број тестираних- истакао је Васиљевић.

Он је навео да је сутра у спортској дворани у Источном Новом Сарајеву бити вршена вакцинација другом компонентом "спутњика ве" лица која су прву компоненту примила у јуну.

-Почећемо са радом у 8.00 часова и радићемо према распореду заказивања док не завршимо. Сутра је на вакцинацију позвано око 1.000 људи- прецизирао је Васиљевић.

До сада је у Дому здравља Источно Сарајево прву дозу вакцине против вируса корона примило 6.289 људи, док је ревакцинисано укупно 5.109 лица, при чему је у овој седмици првом дозом вакцинисано 157, а ревакцинисано 250 лица.

Васиљевић је нагласио да вакцинални пункт прекопута Дома здравља у Источном Сарајеву и идуће седмице наставља са радом од 8.00 до 13.00 часова, гдје се могу јавити сви заинтересовани за вакцинацију.

-Планирано је да идуће седмице вакцинацију вршимо `спутњиком`, `синофармом` и `фајзером`, а у расподјели имамо и `астра зенеку`- навео је Васиљевић и објаснио да је, због поступка чувања и примјене, а како би се максимално економично искористиле расположиве вакцине, најава на вакциналном пункту потребна за вакцинацију "спутњиком ве", "астра зенеком" и "фајзером".

Он је навео да ће на истом пункту идуће седмице бити вршена и ревакцинација оних који су прве дозе наведених вакцина примили у августу.

-Планирали смо да задужимо тимове породичне медицине у подручним амбулантама да прикупе спискове заинтересованих за примање вакцине како би у тим амбулантама извршили њихову вакцинацију, чиме би било олакшано, посебно, старијим људима- рекао је Васиљевић.

Васиљевић је истакао да је у плану, уколико Дом здравља буде имао довољно кадра с обзиром на то да се епидемиолошка ситуација погоршава, да се привредним субјектима понуди вакцинација запосленим у њиховом радном простору.

-Послаћемо званични позив привредним субјектима у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа да се јаве и пошаљу спискове запослених који се нису још вакцинисали, а желе- навео је Васиљевић.

Координатор тима за вакцинацију у Дому здравља у Источном Сарајеву истакао је да су, осим рада са редовним пацијентима, запослени у овој здравственој установи ангажовани и у ковид амбуланти и на активностима вакцинације становништва.

-Притисак на здравствени систем се повећава са порастом заражених, због чега апелујемо на становнике који још нису примили вакцину против вируса корона да то учине, а све вакцинисане и невакцинисане да се придржавају прописаних мјера- истакао је Васиљевић.

Он је посебно захвалио Црвеном крсту, чији волонтери помажу на вакциналним пунктовима, а то ће чинити и сутра, као и Болници "Србија", која је уступила дио кадра како би овај процес текао што боље.

Васиљевић је истакао да ће сутрашња ревакцинација бити спроведена у сарадњи са Регионалним центром за јавно здравство у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији
„Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од рака „Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од...
Жене не могу у затвор у Војковићима Жене не могу у затвор у Војковићима
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    7h 21m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    12h 36m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    23h 55m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    10h 22m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    4h 4m
    2