Источно Сарајево: Потрошачи да пријаве поскупљења намирница

31.03.2020. 14:57
0
ИЗВОР: Срна

Удружење за заштиту права потрошача "Жир" из Источног Сарајева позива потрошаче да свако неоправдано и неконтролисано поскупљење било које животне намирнице пријаве Републичкој управи за инспекцијске послове која је надлежна за праћење стања на тржишту.
Портпарол овог удружења Сњежана Росуљаш истакла је да се њима до сада грађани нису обраћали због овом проблема.

Она је подсјетила да је у Републици Српској 18. марта на снагу ступила уредба о враћању цијена на претходни ниво, коју је Влада Републике Српске донијела као привремену мјеру непосредне контроле цијена за основне животне намирнице и друге производе, с циљем заштите животног стандарда становништва због ситуације настале појавом вируса корона у Српској.

У овом удружењу наглашавају да је Влада на тај начин показала да дјелује у интересу заштите примарних потрошачких права.

- Инспекцијски надзор над примјеном уредбе вршиће републички тржишни инспектори и тржишни инспектори у јединицама локалне самоуправе, а новчане казне за прекршиоце крећу се и до 20.000 КМ - навела је Росуљашева.

Уредбом је прописано враћање цијена на ниво који је затечен у промету на дан 5. марта, чиме се спречава евентуално неконтролисано поскупљење производа у трговинама.

Мјере непосредне контроле односе се на све врсте брашна, хљеба, пецива и других пекарских производа, млијеко и млијечне производе, јаја, шећер, со за људску исхрану, рижу, тјестенину, све врсте свјежег меса, рибе и њихове прерађевине.

Обухваћени су и воће и поврће, месне и рибље конзерве, вода за пиће, јестиво уље, свињска маст, маслац, масло и маргарин, формуле за дојенчад и формуле након дојења, прерађена храна на бази житарица и дјечија храна за дојенчад и малу дјецу, додаци исхрани, храна за посебне медицинске потребе, храна погодна за лица нетолерантна на глутен.

Мјере се односе и на пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле, хигијенске улошке, детерџент за веш, детерџент за суђе, сапун, средства за дезинфекцију воде, простора и руку укључујући /концентровани алкохол/, тоалетни папир, пасту за зубе.

Обухваћени су и заштитни комбинезони и друга заштитна и медицинска одјећа и обућа, заштитне наочале и визири, заштитне рукавице, заштитне навлаке за ципеле, заштитне маске-хируршке, заштитне маске за лице ФФП2 и ФФП3 и постељина и остали веш за здравствени систем.

Коментари 0
Повезане вијести
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 17m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 9m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 0m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 45m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 52m
    4