Istočno Sarajevo: Potrošači da prijave poskupljenja namirnica

31.03.2020. 14:57
0
IZVOR: Srna

Udruženje za zaštitu prava potrošača "Žir" iz Istočnog Sarajeva poziva potrošače da svako neopravdano i nekontrolisano poskupljenje bilo koje životne namirnice prijave Republičkoj upravi za inspekcijske poslove koja je nadležna za praćenje stanja na tržištu.
Portparol ovog udruženja Snježana Rosuljaš istakla je da se njima do sada građani nisu obraćali zbog ovom problema.

Ona je podsjetila da je u Republici Srpskoj 18. marta na snagu stupila uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, koju je Vlada Republike Srpske donijela kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena za osnovne životne namirnice i druge proizvode, s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u Srpskoj.

U ovom udruženju naglašavaju da je Vlada na taj način pokazala da djeluje u interesu zaštite primarnih potrošačkih prava.

- Inspekcijski nadzor nad primjenom uredbe vršiće republički tržišni inspektori i tržišni inspektori u jedinicama lokalne samouprave, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20.000 KM - navela je Rosuljaševa.

Uredbom je propisano vraćanje cijena na nivo koji je zatečen u prometu na dan 5. marta, čime se sprečava eventualno nekontrolisano poskupljenje proizvoda u trgovinama.

Mjere neposredne kontrole odnose se na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, mlijeko i mliječne proizvode, jaja, šećer, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine.

Obuhvaćeni su i voće i povrće, mesne i riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, svinjska mast, maslac, maslo i margarin, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađena hrana na bazi žitarica i dječija hrana za dojenčad i malu djecu, dodaci ishrani, hrana za posebne medicinske potrebe, hrana pogodna za lica netolerantna na gluten.

Mjere se odnose i na pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžent za veš, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku uključujući /koncentrovani alkohol/, toaletni papir, pastu za zube.

Obuhvaćeni su i zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske-hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljina i ostali veš za zdravstveni sistem.

Komentari 0
Povezane vijesti
U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Preminula Vera Grgić Preminula Vera Grgić
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    21h 40m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    21h 11m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    17h 27m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    13h 22m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    21h 34m
    0