Источно Сарајево: Смањен притисак ноћу због акумулирања воде за дан

08.11.2019. 11:47
0

Смањена издашност на изворишту "Тилава", са којег се снабдијевају општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, узрокована је сушом, па се због смањења потрошње воде и акумулирања довољне количине за наредни дан свакодневно приступа пригушењу главног транспортног цјевовода, саопштено је из "Водовода и канализације" Источно Сарајево.

Из овог предузећа наводе да се пригушење главног транспортног цјевовода реализује од 21.00 до 5.00 часова.

-Пригушење главног транспортног цјевовода првобитно је вршено од 23.00 до 5.00 часова, али како та мјера није давала довољно ефекта пригушењу главног транспортног цјевовода приступа се од 21.00 час - уколико превелика потрошња и залихе воде не захтијевају и раније обарање притиска- навели су из овог предузећа.

У саопштењу подсјећају да је издашност изворишта Тилава смањена са максималних 220 литара у секунди на 74 литра, што је недовољно да би биле снабдјевене двије општине у којима је просјечна дневна потрошња 140-150 литара у секунди /максимална дневна потрошња достизала је и до 180 литара у секунди/, а просјечна ноћна 80 литара.

Посљедица пригушења је смањење притиска и дотока воде у насељима која су на гравитационом цјевоводу - улице Цара Лазара, Цара Душана, дио Карађорђеве, дио Вука Караџиђа, дио насеља Топлик, Доње Младице и мањи дио улица Спасовданска и Хиландарска, као и осталим потрошачима који су на пумпним станицама и резервоарима, осим потрошача који се снабдијевају са резервоара "Криж", попут Болнице "Србија".

Из "Водовода и канализације" демантују спекулације о продаји воде Кантону Сарајево као узроку несташице воде.

-Сарадња предузећа `Водовод и канализација` Источно Сарајево и `Водовод и канализација` Сарајево о продаји воде је прекинута у мају прошле године. Једино мјесто на којем испоручујемо воду Кантону Сарајево је насеље Новаковиђи у Доњем Которцу /10 домаћинстава, што никако не може угрозити водоводни систем/ у замјену за куповину воде од Кантона на превоју Враца гдје нисмо у могућности да снабдијевамо потрошаче из система `Тилава- наведено је у саопштењу.

Будући да се до сада нису сусретали са оваквом ситуацијом, из "Водовода и канализације" Источно Сарајево поручују да ће у наредном периоду евидентирати све критичне тачке које су имале проблема са снабдијевањем и уложити све расположиве ресурсе за изналажење рјешења како се овакви проблеми не би дешавали у будућности.

Јавност ће бити обавијештена о свим активностима које предузеће буде спроводило с циљем рјешавања постојећих проблема.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра без водоснабдијевања дио Тилаве
Лука Глигорић ученик генерације Основне школе „Петар Петровић Његош“
Код два лица из Источног Сарајева одузето преко 18.000 паклица цигарета
Најчитаније
 • Рогатица: Има 11 година, вози трактор, храни стоку и завршава школске обавезе (ВИДЕО)
  31.05.2020
  1
 • Физички сукоб посланика власти и опозиције у НС РС (ВИДЕО)
  21h 24m
  0
 • Ивковић питала Јурића: Гдје сте Ви били када је Тијана убијена?
  31.05.2020
  0
 • Удес у тунелу Чемерно на путу Гацко-Тјентиште
  30.05.2020
  0
 • Већа плата на боловању него на стражи
  01.06.2020
  0