Istočno Sarajevo: Smanjen pritisak noću zbog akumuliranja vode za dan

08.11.2019. 11:47
0
IZVOR: Srna

Smanjena izdašnost na izvorištu "Tilava", sa kojeg se snabdijevaju opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, uzrokovana je sušom, pa se zbog smanjenja potrošnje vode i akumuliranja dovoljne količine za naredni dan svakodnevno pristupa prigušenju glavnog transportnog cjevovoda, saopšteno je iz "Vodovoda i kanalizacije" Istočno Sarajevo.

Iz ovog preduzeća navode da se prigušenje glavnog transportnog cjevovoda realizuje od 21.00 do 5.00 časova.

-Prigušenje glavnog transportnog cjevovoda prvobitno je vršeno od 23.00 do 5.00 časova, ali kako ta mjera nije davala dovoljno efekta prigušenju glavnog transportnog cjevovoda pristupa se od 21.00 čas - ukoliko prevelika potrošnja i zalihe vode ne zahtijevaju i ranije obaranje pritiska- naveli su iz ovog preduzeća.

U saopštenju podsjećaju da je izdašnost izvorišta Tilava smanjena sa maksimalnih 220 litara u sekundi na 74 litra, što je nedovoljno da bi bile snabdjevene dvije opštine u kojima je prosječna dnevna potrošnja 140-150 litara u sekundi /maksimalna dnevna potrošnja dostizala je i do 180 litara u sekundi/, a prosječna noćna 80 litara.

Posljedica prigušenja je smanjenje pritiska i dotoka vode u naseljima koja su na gravitacionom cjevovodu - ulice Cara Lazara, Cara Dušana, dio Karađorđeve, dio Vuka Karadžiđa, dio naselja Toplik, Donje Mladice i manji dio ulica Spasovdanska i Hilandarska, kao i ostalim potrošačima koji su na pumpnim stanicama i rezervoarima, osim potrošača koji se snabdijevaju sa rezervoara "Križ", poput Bolnice "Srbija".

Iz "Vodovoda i kanalizacije" demantuju spekulacije o prodaji vode Kantonu Sarajevo kao uzroku nestašice vode.

-Saradnja preduzeća `Vodovod i kanalizacija` Istočno Sarajevo i `Vodovod i kanalizacija` Sarajevo o prodaji vode je prekinuta u maju prošle godine. Jedino mjesto na kojem isporučujemo vodu Kantonu Sarajevo je naselje Novakoviđi u Donjem Kotorcu /10 domaćinstava, što nikako ne može ugroziti vodovodni sistem/ u zamjenu za kupovinu vode od Kantona na prevoju Vraca gdje nismo u mogućnosti da snabdijevamo potrošače iz sistema `Tilava- navedeno je u saopštenju.

Budući da se do sada nisu susretali sa ovakvom situacijom, iz "Vodovoda i kanalizacije" Istočno Sarajevo poručuju da će u narednom periodu evidentirati sve kritične tačke koje su imale problema sa snabdijevanjem i uložiti sve raspoložive resurse za iznalaženje rješenja kako se ovakvi problemi ne bi dešavali u budućnosti.

Javnost će biti obaviještena o svim aktivnostima koje preduzeće bude sprovodilo s ciljem rješavanja postojećih problema.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
Omladinska banka Istočna Ilidža – drugi poziv za mlade u 2024. godini Omladinska banka Istočna Ilidža – drugi poziv za mlade u 2024. godini
Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    12h 24m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    9h 53m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    9h 11m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    4h 7m
    0
  • Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
    8h 35m
    0