Истраживање: Које аутомобиле возе интелигентни возачи

15.03.2023. 20:40
3
ИЗВОР: n1info.ba

Људи често генерализују приликом оцјењивања особа само на основу аутомобила који возе. Возачи у нападу бијеса на путу често вријеђају "глупог возача", али да ли може врста аутомобила који возите бити у корелацији с вашом интелигенцијом?

Истраживање које је спровела компанија Scrap Car Comparison укључивало је више од 2.000 возача који су полагали IQ тест. IQ (квоцијент интелигенције) резултат је темељен на успјешности учесника на групи стандардизованих тестова осмишљених за процјену интелигенције.

Према студијама, отприлике двије трећине опште популације имаће IQ резултат између 85 и 115, док ће само 2,5 посто имати резултат испод 70 или изнад 130. За оне који имају резултат већи од 130, резултат изнад 144 значи да сте геније, судећи према Станфорд-Бинетовој љествици интелигенције.

Ова студија рачунала је просјечне IQ резултате за различите групе возача, категоризоване према марки, боји, и врсти горива.

Возачи Шкоде су најинтелигентнији

Слика

Фото: Н1

Истраживање је показало да су возачи Шкоде били најинтелигентнији од 22 марке аутомобила укључених у студију, с просечним IQ резултатом од 99. Слиједе их возачи Сузукија (98,09), Пеугеота (98,09), Минија (97,79) и Мазде (95,91).

С друге стране љествице, студија је открила да возачи БМW-а генерално имају нижи IQ, с резултатом 91,68, уз возаче Фиата (90,14) и Ланд Ровера (88,58). Међутим, вриједи напоменути да се просјечни свјетски IQ налази између резултата од 85 до 115, тако да су сви испитаници били унутар те љествице.

Паметни воле бензин

Слика

Фото: Н1

Будући да ЕУ намјерава да забрани продају аутомобила на бензин и дизел у сљедећих 12 година, а све више људи прелази на возила с електричним погоном, истраживачи су се питали може ли врста горива корелисати с резултатом IQ-а.

Док возачи електричних аутомобила помажу очувању околине, возачи бензинаца су ти који су, према овом истраживању, најинтелигентнији.

Возачи бензинских аутомобила постигли су просјечни IQ 94,35, слиједе возачи хибрида (93,89) и дизелаша (92,91), док су возачи електричних аутомобила с просјечном оцјеном 90,19 заузели четврто мјесто.

И боја је битна

Слика

Фото: Н1

Након што се одлучите за модел и врсту горива одабраног возила, сљедећа ствар коју би требало да одаберете је боја вашег аутомобила. Али може ли боја коју одаберете бити у корелацији с тим колико сте интелигентни?

Студија каже да може, при чему су они који су одабрали бијели аутомобил у просјеку постигли 95,71 на IQ тесту, чак 7,28 више од оних који су одабрали зелено возило, који су рангирани на дну с просјечним IQ резултатом од 88,4.

Регистрација пуно открива

Слика

Фото: Н1

Истраживаче је такођер занимало да ли су персонализиране регистарске таблице у корелацији с високим резултатом возача на IQ тестовима. Студија је открила да су они који посједују персонализовану регистарску таблицу генерално мање интелигентни од оних без ње, при чему власници личних таблица постижу просјечно 2,2 мање бодова на IQ тесту у поређењу с онима који је немају.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Заворањ 17.03.2023. 10:36
  Истраживање није без везе.
  Ради се о томе шта добијеш за паре. Да ли ти је ауто циљ са којим се идентификујеш или је само средство.
  Друго: електрична аута, је питање подложности људи манипулацији или потребе припадања тренду на који се троши много пара.
 • Generic placeholder image
  Нереална објективност 16.03.2023. 17:51
  Kad je skoda bila auto i borovo cipele :)
 • Generic placeholder image
  Goran 16.03.2023. 12:08
  Smijesno,ako je intelektualac ne znaci da dobro vozi,i da zna oko automobila,imas ljudi i zena ne znaju sta je npr.karter itd
Повезане вијести
Погледајте коју су најпродаванији аутомобили у Европи Погледајте коју су најпродаванији аутомобили у Европи
Ферари прекинуо доминацију Ред Була Ферари прекинуо доминацију Ред Була
Форд има нови лого – можете ли да уочите разлике? Форд има нови лого – можете ли да уочите разлике?
Најчитаније
 • "Дани тикве" окупили велики број излагача и посјетилаца (ФОТО)
  9h 59m
  0
 • Највећу тикву узгојила Бојанa Милановић из Пријепоља
  9h 33m
  0
 • Активан хуманитарни број 17092 за нашу Магдалену!
  14h 16m
  0
 • Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија
  15h 33m
  0
 • Тијела тројице Срба убијених у Бањској предата породицама
  9h 25m
  1