"IT" стручњаци најплаћенији: Са првог мјеста скинули банкаре

23.02.2022. 13:11
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Највеће плате у јануару имали су запослени у области информација и комуникација, који су са нето просјеком од 1.521 КМ скинули са трона раднике у сектору финансијске и дјелатности осигурања, који су годинама заузимали прво мјесто по висини примања у Српској.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, просјечна нето плата у области информација и комуникација у јануару ове године била је већа за 146 марака у односу на децембар, а за чак 455 марака у односу на јануар прошле године.

Банкари су тако склизнули на друго мјесто са просјечном платом од 1.477 КМ, која је чак била нижа од децембарске за 125 марака, док је у односу на јануарску 2020. била већа тек за 25 КМ.

Подаци Завода показују да је просјечна нето плата у јануару износила 1.042 КМ и била је номинално већа за 0,4 одсто у односу на децембар, а за 8,3 одсто у односу на исти мјесец лани.

Економиста Александар Љубоја рекао је за “Глас Српске” да су ови подаци доказ да се информационо-комуникациона индустрија намеће као најпрофитабилнија од свих постојећих.

– Ми више не можемо без дигиталних алата и сервиса и наш начин живота је подређен дигиталном и виртуелном свијету, а сви смо свједоци да се тај свијет развија до неслућених димензија – казао је Љубоја.

Чињеница је, како каже, да се све више користи и конзумира та врста производа и услуга и сходно томе долази се до чињенице да су они који владају знањем у технологији и развијају нове производе у тој сфери у позицији да диктирају цијене.

– А онда је нормално и да зараде у том сектору расту и оне ће сигурно расти и даље – истакао је Љубоја.

Када је ријеч о финансијској и дјелатности осигурања, те платама у том сектору које су биле веће у децембру, Љубоја истиче да се традиција 13. плате, која постоји у западној Европи, једним дијелом пренијела и код нас.

– Већина битних компанија у том сектору у рукама је странаца, а на тај начин они мотивишу раднике пред празнике – рекао је Љубоја.

Секретар гранског Удружења за информационо-комуникационе технологије у Привредној комори Републике Српске Слободан Драгичевић каже да подаци о платама говоре да је "IT" сектор јако развијен.

– Наши стручњаци раде за развијена страна тржишта. Стране земље тренутно користе интелектуалну снагу и способности наших стручњака из ове области за дигитализацију своје привреде – рекао је Драгичевић. Тренутно тржиште рада свуда у свијету, како истиче, вапи за "IT" стручњацима, а добре плате прилика су да млади остану овдје да раде и граде будућност.

Стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске Божана Радошевић каже да је битно напоменути да се, када се говори о висини плата у Српској, ни за једну радничку плату не може рећи да је висока.

– Када говоримо о појединим секторима, послодавци су, поред тога што је кроз пореску политику повећана плата, ишли у том правцу да додатно повећају примања радницима – казала је Радошевићева.

Потражња

Слободан Драгичевић истиче да анализе које је спровео њихов сектор за 2020. годину показују да је за 65 одсто повећано инвестирање "IКT" компанија у некретнине.

– То је добар показатељ који говори да те компаније желе да остану и запосле што већи број радника, за којима влада изузетно велика потражња. О томе довољно говори чињеница да само од једне компаније, каквих је око 500 у Српској, имамо захтјеве да покушамо пронаћи 50 програмера – рекао је Драгичевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Наука каже: Мјесец се смањује! Наука каже: Мјесец се смањује!
Дамјан Бошковић међу најбољим програмерима на регији Дамјан Бошковић међу најбољим програмерима на регији
Колико можете да зарадите на неким моделима старих мобилних телефона Колико можете да зарадите на неким моделима старих мобилних телефона
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 14m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 28m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 18m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 43m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 16m
    0