"IT" stručnjaci najplaćeniji: Sa prvog mjesta skinuli bankare

23.02.2022. 13:11
0
IZVOR: glassrpske.com

Najveće plate u januaru imali su zaposleni u oblasti informacija i komunikacija, koji su sa neto prosjekom od 1.521 KM skinuli sa trona radnike u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, koji su godinama zauzimali prvo mjesto po visini primanja u Srpskoj.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna neto plata u oblasti informacija i komunikacija u januaru ove godine bila je veća za 146 maraka u odnosu na decembar, a za čak 455 maraka u odnosu na januar prošle godine.

Bankari su tako skliznuli na drugo mjesto sa prosječnom platom od 1.477 KM, koja je čak bila niža od decembarske za 125 maraka, dok je u odnosu na januarsku 2020. bila veća tek za 25 KM.

Podaci Zavoda pokazuju da je prosječna neto plata u januaru iznosila 1.042 KM i bila je nominalno veća za 0,4 odsto u odnosu na decembar, a za 8,3 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je za “Glas Srpske” da su ovi podaci dokaz da se informaciono-komunikaciona industrija nameće kao najprofitabilnija od svih postojećih.

– Mi više ne možemo bez digitalnih alata i servisa i naš način života je podređen digitalnom i virtuelnom svijetu, a svi smo svjedoci da se taj svijet razvija do neslućenih dimenzija – kazao je Ljuboja.

Činjenica je, kako kaže, da se sve više koristi i konzumira ta vrsta proizvoda i usluga i shodno tome dolazi se do činjenice da su oni koji vladaju znanjem u tehnologiji i razvijaju nove proizvode u toj sferi u poziciji da diktiraju cijene.

– A onda je normalno i da zarade u tom sektoru rastu i one će sigurno rasti i dalje – istakao je Ljuboja.

Kada je riječ o finansijskoj i djelatnosti osiguranja, te platama u tom sektoru koje su bile veće u decembru, Ljuboja ističe da se tradicija 13. plate, koja postoji u zapadnoj Evropi, jednim dijelom prenijela i kod nas.

– Većina bitnih kompanija u tom sektoru u rukama je stranaca, a na taj način oni motivišu radnike pred praznike – rekao je Ljuboja.

Sekretar granskog Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori Republike Srpske Slobodan Dragičević kaže da podaci o platama govore da je "IT" sektor jako razvijen.

– Naši stručnjaci rade za razvijena strana tržišta. Strane zemlje trenutno koriste intelektualnu snagu i sposobnosti naših stručnjaka iz ove oblasti za digitalizaciju svoje privrede – rekao je Dragičević. Trenutno tržište rada svuda u svijetu, kako ističe, vapi za "IT" stručnjacima, a dobre plate prilika su da mladi ostanu ovdje da rade i grade budućnost.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata Republike Srpske Božana Radošević kaže da je bitno napomenuti da se, kada se govori o visini plata u Srpskoj, ni za jednu radničku platu ne može reći da je visoka.

– Kada govorimo o pojedinim sektorima, poslodavci su, pored toga što je kroz poresku politiku povećana plata, išli u tom pravcu da dodatno povećaju primanja radnicima – kazala je Radoševićeva.

Potražnja

Slobodan Dragičević ističe da analize koje je sproveo njihov sektor za 2020. godinu pokazuju da je za 65 odsto povećano investiranje "IKT" kompanija u nekretnine.

– To je dobar pokazatelj koji govori da te kompanije žele da ostanu i zaposle što veći broj radnika, za kojima vlada izuzetno velika potražnja. O tome dovoljno govori činjenica da samo od jedne kompanije, kakvih je oko 500 u Srpskoj, imamo zahtjeve da pokušamo pronaći 50 programera – rekao je Dragičević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Peti ciklus takmičenja za srednjoškolce iz BiH u programiranju Peti ciklus takmičenja za srednjoškolce iz BiH u programiranju
"Ejpl" razvija naočale koje će same razvijati dioptriju "Ejpl" razvija naočale koje će same razvijati dioptriju
Mask prodao akcije "Tesle" za 1,05 milijardi dolara Mask prodao akcije "Tesle" za 1,05 milijardi dolara
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 25m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 27m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 29m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 3m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  10h 43m
  0