Италијански љекари: Ако зауставимо епидемију у Италији, успјећемо и у Европи

18.03.2020. 22:11
0
ИЗВОР: Агенције

Италија улази у четврту седмицу најгоре кризе која је погодила ову земљу од Другог свјетског рата, а крај се не назире, пише CNN“.

Без обзира на оштре мјере карантина, број обољелих и оних који умиру од вируса корона у овој земљи расте свакодневно.

Више од 60 милиона људи живи у потпуној изолацији која је свакодневно све јача и све неподношљивија.

Продавнице које смију да раде затварају се све раније, а све већи број полицајаца патролира улицама, “јурећи” породице које се шеткају улицама и враћајући их кућама ако немају оправдан разлог да буду напољу.

Највећи број случајева заражених је на сјеверу земље, гдје тијела умрлих чекају да буду сахрањена, јер ни погребна предузећа не раде.

Инфицирани вирусом корона налазе се свуда у болницама, чак и у ходницима, а љекари и сестре, због недостатка адекватне заштите, у сталној су опасности од заразе.

Многи се питају када ће се све то завршити и колико ће овај карантин коштати италијанску економију.

Иако нови подаци наговјештавају да се у црвеној зони на сјеверу Италије број обољелих смањује, стручњаци упозоравају да се не би требало још опустити. Више од 2. 000 пацијената у Италији и даље се налази на интензивној њези , а иако је све почело у Ломбардији, гдје и даље има највише заражених вирусом корона, постоји бојазан да би се могло појавити још кризних тачака на подручјима гдје је инфраструктура слабија и гдје се људи мање придржавају забрана кретања.

Више од 200.000 грађана полиција је пријавила због прекршаја изласка из куће само у нужној мјери и, ако грађани и даље буду кршили забране, како је најављено, рестриктивне мјере биће пооштрене од викенда.

Др Ђорђо Палу, бивши предсједник европског и италијанског Друштва за вирологију и професор вирологије и микробиологије на Унивезитету у Падови, рекао је "CNN"-у да се нада да ће ускоро бити видљиви први знаци промјене набоље од како је цијела земља у карантину.

- Очекивали смо да ће резултати бити бољи послије десет дана, али се то још није догодило, број обољелих и даље расте - рекао је Палу и додао да је немогуће предвидјети шта ће бити даље.

- Вирус не познаје границе, чак ни у Италији - рекао је Палу и додао да вјерује да није било друге алтернативе до забране кретања свим грађанима, и да је важнија била њихова безбједност од права.

- Не можемо бити демократични кад су информације у питању, морамо се ослонити на стручњаке - каже Палу који сматра да су забрана кретања и карантин требало да буду изречени и раније, а да би сад све те мјере требало појачати.

Италијанска влада је у почетку била "лијена", превише је политике у земљи, каже Палу.

- Требало је и да тестирамо више људи у Ломбардији, нуклеусу заразе у Италији - каже Палу и тврди да нема оправдања за оне који мисле да треба ићи у набавку основних потрепштина више од једном седмично : “Треба ограничити вријеме за слободно кретање, изолација је кључна ствар”.

Др Алесандро Грималди, директор за инфективне болести болнице Салваторе рекао је да се здравствени систем у Ломбардији једноставно урушио.

- Није било довољно опреме, довољно људства. Можда је влада о овоме требало раније да мисли, да се припреми - каже Грималди и наглашава да је Италија тренутно у рукама љекара и медицинских сестара, они су тим који се бори у првим редовима, боре се за пацијенте.

- Ми смо војници који се боре за своју земљу. Ако успијемо да зауставимо епидемију у Италији, успјећемо да је зауставимо у Европи и у свијету -

Он се такође слаже да је забрана кретања била једини начин да се епидемија држи под контролом.

- Кина нам је показала да су потребне драстичне мјере. Италија је прва забранила летове из Кине, прва земља у Европи која је затворила границе - казао је Грималди.

Алесандро Вергало, специјалиста за анестезију и интензивну његу, каже да би требало направити анализу како су реаговале институције, и националне и интернационалне, када су се суочиле са пандемијом и тако увидјети ко је урадио оно што је требало, а ко је пао на испиту.

Он је упозорио да се живот неће вратити у нормалу мјесецима.

- Италијанска влада је реаговала брзо и боље од многих евроспких земаља, многи су сада постиђени. Показало се да мјере затварања граница и карантина имају ефекта - рекао је Вергало и додао да није вријеме да се траже кривци.

Докторица Нела Сршен, која ради у Падови, рекла је за "N1" да бројка заражених и умрлих и даље расте, а требала се успорити.

- Овај раст се требао успорити, али и даље расте. Рекли су да би најкасније до краја четвртог мјесеца требало успорити. Пуно тога се рекло, пуно тога се каже сваки дан. Нажалост, хранимо се од бројки и то утиче негативно на све нас. Концентрисали смо се на бројке умјесто на нешто друго - казала је Сршен.

Додала је да је 15 љекара хоспитализовано, а троје их је у критичном стању.

- 15 колега је хоспитализовано, троје тубирани и у критичном стању. Када радите овај посао, не мислите да се вама може догодити јер имате заштиту. То су љекари са других одјела и ми хирурзи сваки дан чујемо да је неко нови од колега позитиван или тубиран, али ту сте и радите, морате ићи даље - рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Мушкарац преминуо од срчаног удара након напада оса Мушкарац преминуо од срчаног удара након напада оса
Ћао Италија, "азурима" скинута круна Ћао Италија, "азурима" скинута круна
Најчитаније
  • Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
    11h 49m
    0
  • Куглоф
    22h 15m
    0
  • У Источној Илиџи прва нерадна недјеља биће 6. октобра
    10h 9m
    2
  • Ученик (13) претучен у основној школи: "Сина ми је песницама ударао отац његовог вршњака"
    2h 33m
    0
  • Кроз гусле струјао и бол и надање цијелог народа: 257 година од рођења Филипа Вишњића
    11h 40m
    0