Иван Шарац: Проблеме Дома здравља Пале рјешавати у континуитету

13.08.2019. 11:22
2
ИЗВОР: Катера

Дом здравља Пале једна је од најважнијих институција и свакако кључна здравствена установа на подручју општине Пале, у којој тренутно ради 110 запослених радника у централној згради Дома здравља и породичним амбулантама у Подграбу и Мокром.

Директор Дома здравља Пале Иван Шарац у разговору за Катеру навео је план и програм новог руководства, на чијем је челу, за наредни период и начин којим ће се руководити, како би стао на пут свим недаћама и проблемима са којима се ова здравствена установа сусреће.

Шарац каже да су по његовом доласку на мјесто директора Дома здравља већ ријешени одређени проблеми попут замјене врата на главном улазу и улазу у Хитну помоћ, освјежене просторије кроз молерске радове и поправљени апарати, који су до сада били нефункционални.

Слика

Кључне ствари које ће, према његовим ријечима, настојати да ријеше у наредном периоду јесте рјешавање проблема и санација амбуланте у Мокром, која би требала да буде примјер свим абулантама, као и санацију амбуланте у Подрабу.

„Стање спољашности и унутрашњости објекта Дома здравља је било јако лоше, као и објеката подручних амбуланти у Подграбу и Мокром, које су биле непримјерене у сваком, нормалном објекту који треба да служи за пружање здравствених услуга“, каже Шарац.

Он истиче да су до сада ријешили велики посао по том питању, те поправили одређени број медицинских апарата који нису били у функцији. 

„Тражићемо пројекте да се објекат екстеријерно покуша реконструисати путем донација, као и амбуланту у Мокром која ће бити примјер свим амбулантама, из неких, уистину, донаторских средстава“, каже Шарац и додаје да су велику подршку добили од самог начелника општине Пале.

Шарац каже да на исти начин покушавају да ријеше проблеме и у амбуланти у Подграбу, али да је пред њима довољно времена, које ће им послужити да и тамо ријеше све текуће проблеме, како би пацијенти из Подграба имали квалитетну здравствену услугу.

„Техника нам је поприлично стара и увијек треба улагати у њу и кад ја одем треба улагати, и не треба посматрати то да Дом здравља почиње и завршава се са мном. Ако немамо кадар и квалитетну здравствену заштиту, онда ми немамо шта да причамо“, каже Он.

Шарац истиче да би у скорије вријеме требало купити нову стоматолошку столицу, јер у досадашњу не вриједи више улагати новчана средства на поправке, те купити још један ултразвучни апарат за педијатијску службу.

Кад се ради о набавкама, Шарац није задовољан удобношћу и услугама које пружају постојећа санитетска возила набављена 2016. и 2017. године, те истиче да је намјера новог руководства да обезбједи набавку новог санитетског возила.

„Требало би нам ново санитетско возило, удобније, да има квалитетно гријање и хлађење. Ова возила која су набављена су јако груба, неудобна и немају добро гријање“, додаје Шарац.

Хитна помоћ дјелује у склопу Дома здравља и на располагању је свим хитним случајевима 24 часа, а према ријечима директора Шарца она веома добро функционише захваљујући љекарима под вођством др Предрага Благојевића.

Када је ријеч о услугама Хитне помоћи наспрам служби породичне медицине, Шарац истиче да је рад Хитне помоћи јасан и да хитни случајеви иду у Хитну, а они који нису јављају се свом породичном љекару.

Слика

„Код нас породична медицина функционише по принципу двије смјене, ако нисте стигли у прву смјену идете у замјенски тим“, каже Он.

У паљанском Дому здравља ради укупно 110 радника и према ријечима Шарца, према неким нормативама и стандардима, то је увећан број запослених.

„На 22.000 становника би требало бити 66 радника, максимум који је дозвољен је 20 одсто цивилног сектора и то је 88 радника, а нас има 110. Ми сваки мјесец имамо вишка 20 људи и због тога сваки мјесец идемо око 30.000 КМ у минус“, појашњава Шарац.

Пракса директора Дома здравља Пале јесте да једном са љекарима или до два пута мјесечно са шефовима служби одржи састанак на којем се разматрају примједбе, жалбе или други захтјеви пацијената, које они остављају у поштанском сандучету са назнаком „жалбе пацијената“, као и на којем се планира даљи рад служби.

„На састанку се та писма јавно читају и тамо гдје смо похваљени, похваљени смо, тамо гдје нисмо, разматрамо због чега је то тако и настојимо да ријешимо тај проблем. Међутим, има и неоправданих разлога“, каже Шарац и додаје да су најчешћи упити жалбе на дужа чекања на преглед и односе између пацијента и љекара или пацијента и сестре.

Према ријечима Ивана Шарца, главни правци дјеловања у његовом мандату ће сигурно бити набавка савремене опреме, ред, рад и дисциплина у свим службама Дома здравља, успостављање квалитетнијих односа запослених према пацијентима, те увијек бити на висини задатка и пратити све актуелне стандарде, како би ова установа нормално функционисала.

Дом здравља у Палама је изграђен 1976. године, а поред тога одржаване су подручне амбуланте у Мокром и Подграбу. Увођењем породичне медицине, данас у овој установи функционише 12 тимова породичне медицине, службе за радиолошку дијагностику, лабораторију, гинекологију, стоматологију, педијатрију, Центар за ментално здравље и Центар базичне рехабилитације.

Од медицинских служби функционише хигијенско-епидемиолошка служба, а од немедицинских Служба рачуноводства, правна служба и Јединица за квалитет.



Аутор: Миљан Рашевић 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Nevena 17.09.2019. 17:35
    E svaka čast,za odabir direktora doma zdravlja Pala, kod Ivana Šarca je uvijek :red,rad i disciplina!!!!!!!!
  • Generic placeholder image
    Staka Banovic 14.08.2019. 08:57
    Svaka cast za Direktora,mislim dace uspeti ono stoje dobro , a toje DISCIPLINA.
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 38m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 47m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 26m
    5
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 54m
    0