Ivan Šarac: Probleme Doma zdravlja Pale rješavati u kontinuitetu

13.08.2019. 11:22
2
IZVOR: Katera

Dom zdravlja Pale jedna je od najvažnijih institucija i svakako ključna zdravstvena ustanova na području opštine Pale, u kojoj trenutno radi 110 zaposlenih radnika u centralnoj zgradi Doma zdravlja i porodičnim ambulantama u Podgrabu i Mokrom.

Direktor Doma zdravlja Pale Ivan Šarac u razgovoru za Kateru naveo je plan i program novog rukovodstva, na čijem je čelu, za naredni period i način kojim će se rukovoditi, kako bi stao na put svim nedaćama i problemima sa kojima se ova zdravstvena ustanova susreće.

Šarac kaže da su po njegovom dolasku na mjesto direktora Doma zdravlja već riješeni određeni problemi poput zamjene vrata na glavnom ulazu i ulazu u Hitnu pomoć, osvježene prostorije kroz molerske radove i popravljeni aparati, koji su do sada bili nefunkcionalni.

Slika

Ključne stvari koje će, prema njegovim riječima, nastojati da riješe u narednom periodu jeste rješavanje problema i sanacija ambulante u Mokrom, koja bi trebala da bude primjer svim abulantama, kao i sanaciju ambulante u Podrabu.

„Stanje spoljašnosti i unutrašnjosti objekta Doma zdravlja je bilo jako loše, kao i objekata područnih ambulanti u Podgrabu i Mokrom, koje su bile neprimjerene u svakom, normalnom objektu koji treba da služi za pružanje zdravstvenih usluga“, kaže Šarac.

On ističe da su do sada riješili veliki posao po tom pitanju, te popravili određeni broj medicinskih aparata koji nisu bili u funkciji. 

„Tražićemo projekte da se objekat eksterijerno pokuša rekonstruisati putem donacija, kao i ambulantu u Mokrom koja će biti primjer svim ambulantama, iz nekih, uistinu, donatorskih sredstava“, kaže Šarac i dodaje da su veliku podršku dobili od samog načelnika opštine Pale.

Šarac kaže da na isti način pokušavaju da riješe probleme i u ambulanti u Podgrabu, ali da je pred njima dovoljno vremena, koje će im poslužiti da i tamo riješe sve tekuće probleme, kako bi pacijenti iz Podgraba imali kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

„Tehnika nam je poprilično stara i uvijek treba ulagati u nju i kad ja odem treba ulagati, i ne treba posmatrati to da Dom zdravlja počinje i završava se sa mnom. Ako nemamo kadar i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, onda mi nemamo šta da pričamo“, kaže On.

Šarac ističe da bi u skorije vrijeme trebalo kupiti novu stomatološku stolicu, jer u dosadašnju ne vrijedi više ulagati novčana sredstva na popravke, te kupiti još jedan ultrazvučni aparat za pedijatijsku službu.

Kad se radi o nabavkama, Šarac nije zadovoljan udobnošću i uslugama koje pružaju postojeća sanitetska vozila nabavljena 2016. i 2017. godine, te ističe da je namjera novog rukovodstva da obezbjedi nabavku novog sanitetskog vozila.

„Trebalo bi nam novo sanitetsko vozilo, udobnije, da ima kvalitetno grijanje i hlađenje. Ova vozila koja su nabavljena su jako gruba, neudobna i nemaju dobro grijanje“, dodaje Šarac.

Hitna pomoć djeluje u sklopu Doma zdravlja i na raspolaganju je svim hitnim slučajevima 24 časa, a prema riječima direktora Šarca ona veoma dobro funkcioniše zahvaljujući ljekarima pod vođstvom dr Predraga Blagojevića.

Kada je riječ o uslugama Hitne pomoći naspram službi porodične medicine, Šarac ističe da je rad Hitne pomoći jasan i da hitni slučajevi idu u Hitnu, a oni koji nisu javljaju se svom porodičnom ljekaru.

Slika

„Kod nas porodična medicina funkcioniše po principu dvije smjene, ako niste stigli u prvu smjenu idete u zamjenski tim“, kaže On.

U paljanskom Domu zdravlja radi ukupno 110 radnika i prema riječima Šarca, prema nekim normativama i standardima, to je uvećan broj zaposlenih.

„Na 22.000 stanovnika bi trebalo biti 66 radnika, maksimum koji je dozvoljen je 20 odsto civilnog sektora i to je 88 radnika, a nas ima 110. Mi svaki mjesec imamo viška 20 ljudi i zbog toga svaki mjesec idemo oko 30.000 KM u minus“, pojašnjava Šarac.

Praksa direktora Doma zdravlja Pale jeste da jednom sa ljekarima ili do dva puta mjesečno sa šefovima službi održi sastanak na kojem se razmatraju primjedbe, žalbe ili drugi zahtjevi pacijenata, koje oni ostavljaju u poštanskom sandučetu sa naznakom „žalbe pacijenata“, kao i na kojem se planira dalji rad službi.

„Na sastanku se ta pisma javno čitaju i tamo gdje smo pohvaljeni, pohvaljeni smo, tamo gdje nismo, razmatramo zbog čega je to tako i nastojimo da riješimo taj problem. Međutim, ima i neopravdanih razloga“, kaže Šarac i dodaje da su najčešći upiti žalbe na duža čekanja na pregled i odnose između pacijenta i ljekara ili pacijenta i sestre.

Prema riječima Ivana Šarca, glavni pravci djelovanja u njegovom mandatu će sigurno biti nabavka savremene opreme, red, rad i disciplina u svim službama Doma zdravlja, uspostavljanje kvalitetnijih odnosa zaposlenih prema pacijentima, te uvijek biti na visini zadatka i pratiti sve aktuelne standarde, kako bi ova ustanova normalno funkcionisala.

Dom zdravlja u Palama je izgrađen 1976. godine, a pored toga održavane su područne ambulante u Mokrom i Podgrabu. Uvođenjem porodične medicine, danas u ovoj ustanovi funkcioniše 12 timova porodične medicine, službe za radiološku dijagnostiku, laboratoriju, ginekologiju, stomatologiju, pedijatriju, Centar za mentalno zdravlje i Centar bazične rehabilitacije.

Od medicinskih službi funkcioniše higijensko-epidemiološka služba, a od nemedicinskih Služba računovodstva, pravna služba i Jedinica za kvalitet.



Autor: Miljan Rašević 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Nevena 17.09.2019. 17:35
    E svaka čast,za odabir direktora doma zdravlja Pala, kod Ivana Šarca je uvijek :red,rad i disciplina!!!!!!!!
  • Generic placeholder image
    Staka Banovic 14.08.2019. 08:57
    Svaka cast za Direktora,mislim dace uspeti ono stoje dobro , a toje DISCIPLINA.
Povezane vijesti
Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
Produžena sezona grijanja u Palama Produžena sezona grijanja u Palama
Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO) Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO)
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 22m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    18h 46m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    14h 15m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    5h 52m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    5h 33m
    0