Ивана Спахић из Источног Сарајева добитник награде "Златна сова 2023"

26.05.2023. 15:18
0
ИЗВОР: srna.rs

Аутор рукописа "Свитање" Ивана Спахић из Источног Сарајева добитник је књижевне награде "Златна сова 2023", коју Завод за уџбенике и наставна средства традиционално додјељује за најбољи необјављени роман за одрасле, саопштила је данас у Бањалуци предсједник жирија Сања Мацура.

Мацура је на конференцији за новинаре у просторијама Завода за уџбенике и наставна средства рекла да овај рукопис, исприповиједан и из екстерне и интерне нараторске позиције, уз употребу магичног реализма, доноси причу о отвореној рани по имену Пребиловци.

Она је навела да рукопис веома успјешно слика емоције ликова, а аутор налази начин да бременитој теми Пребиловаца приђе пријемчиво, читаоцима различитог узраста и књижевног укуса.

Мацура је навела да је друга награда додијељена аутору рукописа "Отисци прошлости", Бранку Јовичићу из Брода, а трећа награда рукопису "Дневник једног умирања", аутора Гордане Опалић из Београда.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић рекао је да је на конкурс стигло 36 рукописа и да се награда "Златна сова" додјељује 11. пут.

Он је појаснио да књижевна награда издавачке куће Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево обухвата плакету /повељу/ за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000 КМ и 20 примјерака романа.

- Друга награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 2.000 КМ и 20 примјерака романа, а трећа награда објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 1.000, КМ и 20 примјерака романа - навео је Ђенић.

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 10m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 34m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 3m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 40m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 21m
    0