Ivana Spahić iz Istočnog Sarajeva dobitnik nagrade "Zlatna sova 2023"

26.05.2023. 15:18
0
IZVOR: srna.rs

Autor rukopisa "Svitanje" Ivana Spahić iz Istočnog Sarajeva dobitnik je književne nagrade "Zlatna sova 2023", koju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva tradicionalno dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman za odrasle, saopštila je danas u Banjaluci predsjednik žirija Sanja Macura.

Macura je na konferenciji za novinare u prostorijama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva rekla da ovaj rukopis, ispripovijedan i iz eksterne i interne naratorske pozicije, uz upotrebu magičnog realizma, donosi priču o otvorenoj rani po imenu Prebilovci.

Ona je navela da rukopis veoma uspješno slika emocije likova, a autor nalazi način da bremenitoj temi Prebilovaca priđe prijemčivo, čitaocima različitog uzrasta i književnog ukusa.

Macura je navela da je druga nagrada dodijeljena autoru rukopisa "Otisci prošlosti", Branku Jovičiću iz Broda, a treća nagrada rukopisu "Dnevnik jednog umiranja", autora Gordane Opalić iz Beograda.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić rekao je da je na konkurs stiglo 36 rukopisa i da se nagrada "Zlatna sova" dodjeljuje 11. put.

On je pojasnio da književna nagrada izdavačke kuće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo obuhvata plaketu /povelju/ za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

- Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana, a treća nagrada objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000, KM i 20 primjeraka romana - naveo je Đenić.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 46m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    20h 0m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    17h 50m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    10h 15m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    15h 48m
    0