Ivana Spahić iz Istočnog Sarajeva dobitnik nagrade "Zlatna sova 2023"

26.05.2023. 15:18
0
IZVOR: srna.rs

Autor rukopisa "Svitanje" Ivana Spahić iz Istočnog Sarajeva dobitnik je književne nagrade "Zlatna sova 2023", koju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva tradicionalno dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman za odrasle, saopštila je danas u Banjaluci predsjednik žirija Sanja Macura.

Macura je na konferenciji za novinare u prostorijama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva rekla da ovaj rukopis, ispripovijedan i iz eksterne i interne naratorske pozicije, uz upotrebu magičnog realizma, donosi priču o otvorenoj rani po imenu Prebilovci.

Ona je navela da rukopis veoma uspješno slika emocije likova, a autor nalazi način da bremenitoj temi Prebilovaca priđe prijemčivo, čitaocima različitog uzrasta i književnog ukusa.

Macura je navela da je druga nagrada dodijeljena autoru rukopisa "Otisci prošlosti", Branku Jovičiću iz Broda, a treća nagrada rukopisu "Dnevnik jednog umiranja", autora Gordane Opalić iz Beograda.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić rekao je da je na konkurs stiglo 36 rukopisa i da se nagrada "Zlatna sova" dodjeljuje 11. put.

On je pojasnio da književna nagrada izdavačke kuće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo obuhvata plaketu /povelju/ za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

- Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana, a treća nagrada objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000, KM i 20 primjeraka romana - naveo je Đenić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO) Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
U nedjelju svečano otvaranje 24. "Lut festa" u Istočnom Sarajevu U nedjelju svečano otvaranje 24. "Lut festa" u Istočnom Sarajevu
Promocija knjige „Ajdučija“ Slobodana Kovačevića u Istočnom Sarajevu Promocija knjige „Ajdučija“ Slobodana Kovačevića u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  12h 12m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  13h 40m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  11h 52m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  8h 58m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  14h 41m
  0