Иванцов: Прије 30 година отворена нова етапа развоја Русије

12.06.2020. 10:08
0
ИЗВОР: Srna

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов истакао је да Русија данас заузима снажну позицију у савременом свијету, активно узима учешће у међународним напорима, да би били пронађени одговори на изазове савремености.

Поводом Дана Русије, Иванцов је подсјетио да је прије тачно 30 година усвојена Декларација о државном суверенитету Русије, која је отворила нову етапу слободног и демократског развоја Русије и њених народа.

-Руска Федерација залаже се за побољшање и продубљивање добрих и обострано корисних односа са БиХ. Ове односе одликује међусобна тежња за развојем вишеструких веза- навео је Иванцов у ауторском тексту за "Глас Српске".

Он је напоменуо да ће у децембру бити обиљежен још један јубилеј - 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

-Русија, као један од његових гаранта, доприноси успостављању конструктивног унутрашњег дијалога у БиХ, даје допринос процесу стабилизације у складу с прописаним у дејтонским документима уставним темељима, којим се регулишу права и надлежности три конститутивна народа и два ентитета БиХ. Такав приступ налази позитиван одговор у БиХ- нагласио је Иванцов.

Према његовим ријечима, ова два народа спајају блиске и вишеструке везе пријатељства, међусобног разумијевања и помоћи.

Русија је, навео је Иванцов, у тешким тренуцима више пута пружила руку помоћи БиХ. Тако је било током разорних поплава 2014. године, а и данас - у контексту помоћи током епидемије вируса короне.

-Као одговор на писмо члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, у априлу је у Републику Српску стигао руски медицински тим стручњака који су обавили дезинфекцију кључних установа здравственог система у 10 градова. Помоћ са лијековима је била пружена и преко Руске хуманитарне мисије и компаније Оптима група- подсјетио је Иванцов.

Он је додао да је Русија конструктиван и одговоран партнер БиХ и да сарађују у различитим сферама.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 20m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 5m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 4m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 10m
    0