Иванцов: Руска рука помоћи цијелом свијету

18.08.2020. 09:32
0
ИЗВОР: Srna

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да ова земља никоме ништа не намеће, већ само продуктивно сарађује са државама које су заинтересоване за њену вакцину против вируса корона, још једном пружајући руку помоћи цијелом свијету.

Наводећи да је Русија 11. августа регистровала прву на свијету вакцину против вируса корона "спутњик пет", коју је развио Истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеи", Иванцов је навео да нису сви били одушевљени због тога и, умјесто да прихвате руку помоћи Русије и удруже се у напорима у борби против пандемије, обрушили су се са оштром критиком, оптужујући руско руководство и научнике за "злочиначку журбу", нелојалну конкуренцију.

Он је поручио да ће одмах разочарати присталице различитих теорија завјера /често добро плаћених/ "о свеприсутној руци Кремља", "о малигном утицају Русије", те саопштити да Русија нема намјеру да користи ову вакцину у било које себичне сврхе - да утиче на некога, да уцјењује, или тим прије да натјера да се вакцинише.

-Полазимо искључиво од сигурности становништва Руске Федерације, али смо истовремено отворени за сарадњу са свим земљама на принципима равноправности- навео је Иванцов у колумни објављеној у данашњем "Гласу Српске".

На основу информација добијених од руских произвођача вакцина, Иванцов је навео да је "спутњик пет" /"Гам-Ковид-Вак"/ такозвана векторска двокомпонентна вакцина створена употребом генетског инжењеринга.

-За такву вакцину је изабран вирус који је безбједан за људе, а ген вируса против којег се вакцина прави је убачен у његов геном, тј. вакцина не садржи сам сој вируса корона, већ само производи имунитет. Производ овог гена, протеин, требало би да индукује имунитет против вируса који узрокује болест- рекао је Иванцов.

Он је подсјетио да је рад на новој вакцини почео у фебруару, те додао да се разрада лијека у Русији одвијала на седам научних локација, али да су научници запослени у центру "Гамалеи" већ у мају објавили да су тестирали на себи векторску вакцину против ковида 19.

-Тестирање је било успјешно: запослени су стекли имунитет на вирус корона, а нису открили негативне ефекте. У Русији су испитивања за вакцину на добровољцима завршена у јулу, а друга фаза клиничких испитивања 1. августа. Вакцина је регистрована 11. августа, али са ограниченим временским роком - до 1. јануара 2021. године. До тог тренутка трећа фаза тестирања требало би да буде завршена. У томе ће учествовати хиљаде волонтера из неколико земаља. И тек након тога вакцина ће бити доступна широј јавности. Дана 15. августа почела је индустријска производња лијека- појаснио је Иванцов.

Он је нагласио да су творци вакцине против ковида 19 аутори најефикасније вакцине на свијету против смртоносне Еболе и патогена МЕРС-а, "блиског рођака" новог вируса корона.

-Сигурносна испитивања ових вакцина су трајала неколико година. С појавом пандемије, већ готови лијек, такозвани вектор, био је само прилагођен новој пријетњи. Отуда и фантастична брзина његовог стварања- истакао је Иванцов.

Он је нагласио и да генерално руска наука има иза себе дугу историју развоја овог подручја, као и да је Институт за општу генетику Академије наука СССР-а развио прву векторску вакцину још 1980. године.

-Имајући у виду све горе наведено, оптужбе за неодговорну журбу изгледају помало смијешно. Русија никоме ништа не намеће- напомиње Иванцов.

Према његовим ријечима, многи су одмах најавили намјеру да сарађују са Русијом у даљем тестирању вакцине, 20 држава је сљедећег дана поднијело прелиминарне захтјеве за куповину милијарде доза, прелиминарни договор је постигнут у вези са производњом 500 милиона доза годишње у пет земаља.

Иванцов каже да свијет, суочен са ковидом 19, доживљава кризу невиђених размјера - осим штете по физичко здравље свјетске популације, а то је око 22 милиона заражених и готово 800.000 преминулих - нанесен је озбиљан ударац свјетској економији, а стручњаци говоре о највећем паду производње послије Другог свјетског рата.

-Епидемија је већ довела до формирања линија разграничења не само у Европи, већ широм свијета, угрозила свјетску трговину, допринијела је деградацији националних економија, масовној незапослености, што је заузврат довело до немира и протеста широм свијета. Према прорачунима стручњака, да би се зауставила епидемија, најмање 60 одсто свјетске популације требало би да добије имунитет на вирус, што би се, према подацима Свјетске здравствене организације, могло достићи масовном вакцинацијом- навео је Иванцов.

Он каже да је захвалан за бројне позитивне коментаре и процјене јавности у БиХ, прије свега из Републике Српске.

-Надам се да ће становници БиХ ускоро имати прилику да заштите себе и своје најмилије од куге 21. вијека уз помоћ вакцине, без обзира чија је - руска, енглеска или кинеска. Битно је да буде ефикасна и приступачна- нагласио је Иванцов и апеловао да сви буду одговорни и поштују мјере предострожности.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 57m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 41m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 26m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 25m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 31m
    0