Из Јадрана извучена "ђавоља морска риба" (ФОТО)

23.06.2023. 15:29
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На црногорском дијелу Јадрана, два рибара извукла су из мора рибу из породице великих ража, манта, односно, "морску ђавољу рибу", како јој гласи надимак.

Како се наводи, она може да нарасте између пет и по и седам метара у ширину.

Пецарошки улов објављен је на Инстаграм страници “Подгорички времеплов”, гдје се у опису наводи да је риба извучена из Јадранског мора у Бигову.

Риба импозантне величине и чудног изгледа, стајала је на плажи док су пецароши који су мрежама извукли улов, стајали изнад ње.

Како се наводи, она је уловљена на дубини од 100 метара и претежно живи у океану.

Манта живи у океанима

Манта је једна од највећих риба које живе у океанима. Због необичног распореда прсних пераја, које формирају својеврсне рогове на глави, манти је приписан назив “морска ђавоља риба”.

Али немају ништа “ђаволско” у свом начину живота и понашању. Они су мирна и смирена бића, као и они који се хране планктоном, циједећи га из воде. Риба манта позната је по својој способности да скаче високо из воде (на висину од један и по метар). Када крупна јединка након скока падне у воду, чује се звук сличан грмљавини, који се чује неколико миља у близини – стајало је у опису странице.

“Мреже треба забранити”

Међутим, у коментарима је услиједио прави рат, јер је већина овај улов сматрала неспортским, те су и пецароше називали погрдним именима, будући да се ради о заштићеној врсти.

– Греота, дивна животиња, мреже треба законом забранити, умрла је у најгорим мукама – гласио је један од коментара.

Иако је одговор на те тврдње и лоше коментаре објашњен већ кроз текст, у коментарима је морао да се јави један од пратилаца странице који је објаснио да пецароши нису ни циљано ишли на манту, и да нису криви за њену смрт, будући да су се само бавили оним чиме се баве да прехране породицу – рибарењем.

– Изгледа да нико није прочитао да се ухватила у мрежу и остала без кисеоника. Рибари бацају мреже одвајкада и тако зарађују за живот. Сигурно нису планирали да “убију” манту како већина коментарише – навео је овај корисник, чиме је ставио тачку на даљу расправу, преноси Блиц.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 56m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 52m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 56m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 49m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    17h 46m
    0