Из колективног центра у модерно опремљену зграду

16.10.2019. 18:00
0
ИЗВОР: Srna

Представници Министарства за избјеглице и расељена лица БиХ, Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске и Развојне банке Европе изразили су данас задовољство квалитетом новоизграђене стамбене зграде чијим усељењем ће бити затворен колективни центар у Миљевини код Фоче.

Зграда са 20 станова у фочанском насељу Бараковац изграђена је у оквиру програма затварања колективних центара у БиХ, који се финансира кредитним средствима Развојне банке Европе, а ускоро би требало да буде усељена.

Координатор овог пројекта испред Министарства за људска права и избјеглице БиХ Едина Имамовић каже да је ово друга завршена зграда у Српској, од планираних 18.

-На нивоу БиХ планирано је да се изграде 82 зграде, чиме ће бити затворен 121 колективни центар или алтернативни смјештај. На подручју Републике Српске планирано је 18 зграда, међу њима су и двије установе, то су геријатрија у Дервенти и старачки дом у Требињу-, навела је Имамовићева.

Објекат је изграђен по високим стандардима, поштујући енергетску ефикасност, заштиту животне средине, са квалитетним вањским уређењем, а станови су опремљени и намјештајем.

Помоћник директора републичког Секретаријата за избјегла лица и миграције Гојко Јотић рекао је да је изградња коштала 1.212.000, а опремање 61.000 КМ.

-Ово је кредитно задужење БиХ, а кредит враћају ентитети и Брчко дистрикт. Република Српска враћа кредит за 18 објеката, чија је вриједност 18 милиона евра-, рекао је Јотић.

Осим ове, на Бараковцу је изграђена још једна зграда са 12 станова из регионалног стамбеног програма за расељана лица и социјалне категорије.

Јотић је напоменуо да је Република Српска у протекле четири године на подручју општине Фоча уложила три и по милиона марака у пројекте за збрињавање избјеглих и расељених.

У изградњи двије стамбене зграде на Бараковцу учествовала је и општина Фоча.

Начелник општине Радисав Машић истиче да су двије зграде заједно коштале око 2.500.000 КМ, од чега је учешће општине Фоча пола милиона марака.

-Веома смо задовољни квалитетом радова. У свим становима ријешени су системи гријања, а у овој згради за затварање колективних центара станови су и комплетно опремљени, тако да људи имају од лежаја до фрижидера и могу понијети само тањир и кашику и наставити да живе-, рекао је Машић.

Он је истакао да су зграде на Бараковцу први објекти у Фочи у чије одводне цијеви су уграђени пречистачи вода.

Коментари 0
Повезане вијести
Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    2h 44m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    2h 49m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    3h 41m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    16h 11m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    3h 55m
    0