Iz kolektivnog centra u moderno opremljenu zgradu

16.10.2019. 18:00
0
IZVOR: Srna

Predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH, Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Razvojne banke Evrope izrazili su danas zadovoljstvo kvalitetom novoizgrađene stambene zgrade čijim useljenjem će biti zatvoren kolektivni centar u Miljevini kod Foče.

Zgrada sa 20 stanova u fočanskom naselju Barakovac izgrađena je u okviru programa zatvaranja kolektivnih centara u BiH, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Evrope, a uskoro bi trebalo da bude useljena.

Koordinator ovog projekta ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Edina Imamović kaže da je ovo druga završena zgrada u Srpskoj, od planiranih 18.

-Na nivou BiH planirano je da se izgrade 82 zgrade, čime će biti zatvoren 121 kolektivni centar ili alternativni smještaj. Na području Republike Srpske planirano je 18 zgrada, među njima su i dvije ustanove, to su gerijatrija u Derventi i starački dom u Trebinju-, navela je Imamovićeva.

Objekat je izgrađen po visokim standardima, poštujući energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine, sa kvalitetnim vanjskim uređenjem, a stanovi su opremljeni i namještajem.

Pomoćnik direktora republičkog Sekretarijata za izbjegla lica i migracije Gojko Jotić rekao je da je izgradnja koštala 1.212.000, a opremanje 61.000 KM.

-Ovo je kreditno zaduženje BiH, a kredit vraćaju entiteti i Brčko distrikt. Republika Srpska vraća kredit za 18 objekata, čija je vrijednost 18 miliona evra-, rekao je Jotić.

Osim ove, na Barakovcu je izgrađena još jedna zgrada sa 12 stanova iz regionalnog stambenog programa za raseljana lica i socijalne kategorije.

Jotić je napomenuo da je Republika Srpska u protekle četiri godine na području opštine Foča uložila tri i po miliona maraka u projekte za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih.

U izgradnji dvije stambene zgrade na Barakovcu učestvovala je i opština Foča.

Načelnik opštine Radisav Mašić ističe da su dvije zgrade zajedno koštale oko 2.500.000 KM, od čega je učešće opštine Foča pola miliona maraka.

-Veoma smo zadovoljni kvalitetom radova. U svim stanovima riješeni su sistemi grijanja, a u ovoj zgradi za zatvaranje kolektivnih centara stanovi su i kompletno opremljeni, tako da ljudi imaju od ležaja do frižidera i mogu ponijeti samo tanjir i kašiku i nastaviti da žive-, rekao je Mašić.

On je istakao da su zgrade na Barakovcu prvi objekti u Foči u čije odvodne cijevi su ugrađeni prečistači voda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima
Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    18h 33m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    13h 16m
    5
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    23h 48m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    15h 16m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    21h 34m
    0