Из Подгорице кренула до сада највећа литија у Црној Гори

29.02.2020. 14:04
0
ИЗВОР: Srna

Његово блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије предводи до сада највећу литију у Црној Гори, која је кренула из Подгорице до Немањиног града на Рибници.

На Светосимеоновском сабору, који се одржава у славу Божију и у част Светог Симеона Мироточивог - Стефана Немање, родоночалника светородне лозе Немањића, сабране су хиљаде вјерника.

Процјене су да у литији учествује више десетина хиљада вјерника.

Сабор је почео Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Васкрсења Христовог, коју је служио митрополит Онуфрије, а саслуживало 15 архијереја Српске и Украјинске православне цркве.

Митрополит Онуфрије је рекао да два народа данас пролазе кроз многа искушења. 

-Ништа не може да нас одвоји одлуци од љубави Божије. Наше јединство и љубав и данас се показују у заједничкој молитви и литији- навео је владика Онуфрије.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изразио је наду да ће власт повући спорни Закон о слободи вјеросповијести ако жели да сачува образ.

-Ако хоће да изгубе образ и душу и буду најсрамнија група која је владала Црном Гором, онда могу и тако- навео је владика Амфилохије.

Међу архијерејима који су саслуживали, осим црногорско-приморског, били су митрополити загребачко-љубљански Порфирије, охридски и скопски Јован, вижгородски и чернобиљски Павел, бориспољски и броварски Антоније, нежински и прилукски Климент.

Литургију су саслуживали и епископи будимски Лукијан, милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски Теодосије, полошко-кумановски Јоаким, захумско-херцеговачки Димитрије, баришевски Виктор, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 3m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 36m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 17m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 28m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 42m
    0