Из предузећа Е-РАОП „извучено“ више од 280 милиона КМ (ВИДЕО)

28.10.2020. 13:54
1
ИЗВОР: capital.ba

Рус Дмитри Кузнецов тврди да је распродајом и на друге начине из предузећа „Енергоинвест – Расклопна опрема” (Е-РАОП) из Источног Сарајева „извучено“ више од 280 милиона марака које су између себе подијелили људи у Републици Српској и руски инвеститори.

Кузнецов је пристао да за портал КАПИТАЛ ексклузивно исприча шта се све дешавало када је њему и другим руским инвеститорима, Валерију Арапову и Сергеју Арешкину, продат Е-РАОП 2013. године. "Капитал" је већ објавио дио интервјууа у којем Кузнецов тврди да су Руси приликом договарања куповине фабрике Е-РАОП донијели милионе марака кеша и да је о томе отворена истрага  у Русији. Јуче је објављено да Кузнецов тврди да му је Милан Кесеровић, зет предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије, пријетио „уклањањем“, што је Кесеровић негирао.

Интервју с Кузнецовим можете погледати или прочитати у наставку:

КАПИТАЛ: Предузеће „Енергоинвест Расклопна опрема“ (РАОП) из Источног Сарајева 2013. године купили су руски инвеститори, међу којима сте и Ви. Формирано је предузеће “Електроинжењеринг”, шта је био циљ?

КУЗНЕЦОВ: Будући да сматрам да постоје специјалне, односно безбједносне службе које ће бити заинтересоване за ствари које помињем и с обзиром на то да су службе у Русији већ за то заинтересоване, говорићу без конкретних информација и у неком апстрактнијем облику. Што се тиче циља куповине, са своје стране као инвеститори, хтјели смо да остваримо наравно одређену добит, међутим испало је да је то била бесмислена намјера.

КАПИТАЛ: Да ли Вам је Влада Републике Српске обећавала одређене ствари и које, а да нису испуњене?

КУЗНЕЦОВ: Сва обећања су била испуњена при чему мислим на обећања која нису само званична, него и она која су давала лица као лична обећања да ће помоћи да се оствари куповина, то је све било испуњено.

КАПИТАЛ: Шта је био проблем да се предузеће покрене?

КУЗНЕЦОВ: Ради се о томе да дио посла који се тиче јавне добробити није испуњен, да људи који су чекали плате, нису добили плате, да пројекти који су требали бити урађени, нису урађени, први дио обећања је био испуњен у одређеним приватним аранжманима, у смислу да су неки људи, који су учествовали у томе, имали материјалну корист.

КАПИТАЛ: Можете ли рећи ко су људи који су имали материјалну корист?

КУЗНЕЦОВ: Могу да кажем конкретне ствари само ако будем имао подршку безбједносних служби РС или БиХ, зато што од безбједносних служби Русије имам већ подршку. У случају да будем имамо подршку безбједносних служби из Републике Српске и БиХ, могу да наведем и имена, презимена, датуме, шта се продавало, коме се продавало, документе, фото, видео, аудио доказе, преписку, чак и документе који нису смјели да буду у мојим рукама. Имам телефон који садржи и аудио записе разговора и један од учесника овог посла ми је 2014. године рекао, пријетио, да ако објавим садржај са тог телефона, он ће се постарати да ваше безбједносне службе мене уклоне на територији Руске Федерације. Имам и списак објеката који су били у процесу приватизације или који су могли бити, услово да кажем, отети за одређен износ новца.

КАПИТАЛ: Колика је корист коју су оствариле одређене особе у послу у вези са предузећем Е-РАОП?

КУЗНЕЦОВ: По прошлонедјељном курсу, у руским рубљама тај износ би био 13 милијарди (281 милион КМ). Ради се о компанији која није била у губицима и коју је садашњи директор купио за шест евра.

КАПИТАЛ: Мислите на директора „Електроинжењеринга“ Милана Кесеровића?

КУЗНЕЦОВ: Да. Посљедње акције које је купио у 2019. години, купио их је за шест евра.

КАПИТАЛ: Да ли су то Ваше акције?

КУЗНЕЦОВ: Не, ја сам изашао из фабрике мало раније, зато што нисам био сагласан са политком каква се водила, зато што је то било против људи. Мој циљ је био да фабрика ради, али то није био циљ ваших људи који су били за то задужени. Када сам долазио да купим фабрику читава шема инвестиције је већ била разрађена, само се то није знало. Ја сам желио да фабрика ради, међутим било је других људи који су имали друге планове. Тренутно сам ја јако опасан човјек за Републику Српску и за руске инвеститоре јер имам много информација. Када су моји правници рекли Арешкину да ја могу одређене информације дати медијима у скорије вријеме, поручено ми је да не требам то радити зато што ме могу уклонити и управо зато сам тражио подршку безбједносних служби Русије да би причао с вама. Тражили сте презимена, за сада то нећу наводити, али могу вам рећи да се ради о самом врху елите БиХ и Републике Српске.

КАПИТАЛ: Шта је разлог Вашег иступања, зашто сада говорите о овоме?

КУЗНЕЦОВ: Зато што сам патриота, јако често и јако дуго сам био у Србији и у РС и БиХ, имам јако пуно пријатеља међу обичним народом. У Русији подржавам српске клубове, дружим се с обичним људима. Желио сам да допринесем људима који ту живе и када сам дошао видио сам да се ствари не раде како треба. Зато сам и изашао из тога и након што сам изашао добио сам низ озбиљних пријетњи. А желио сам да допринесем квалитету живота вашег народа, да фабрике раде, да људи добро живе. А желио бих да се у вашим безбједносним службама нађу људи који су поштени, који имају интегритет, који би могли да у овоме учествују када би дао све податке које имам, не само имена и презимена. већ и комплетне податке.

КАПИТАЛ: Да ли Вам је познато да су у медијима у БиХ већ објављивана имена људи из власти, министара, чланова њихових породица који су били умјешани у посао око Е-РАОП-а?

КУЗНЕЦОВ: По професији сам аналитичар и геополитичар. Увијек пратим све што је за мене везано директно или индиректно. Информације које имате о томе ко је учествовао у томе, могу рећи да је више од половина њих у власти након ваших посљедних избора и припремају мјеста за остале. Осим тога, оно што имам да кажем покрива и банкарски систем и њихову улогу коју су имали у овом послу.

КАПИТАЛ: Мислите ли на Инвестиционо – развојну банку (ИРБ) Републике Српске?

КУЗНЕЦОВ: Нећу сад о томе конкретно говорити, рећи ћу само то да су биле двије банке. Једну од тих банака су нам предлагали да купимо за милион евра, иако је стварана вриједност била много већа. Да смо то купили било би лакше касније да се ради кроз ту банку и управља операцијама кроз њу.

КАПИТАЛ: Да ли је то Балкан Инвестмент банка – Банка Српске?

КУЗНЕЦОВ: Сада не могу да говорим име. Могу само рећи да су биле двије банке. Лично сам био присутан. Сви састанци и сву документацију чувам у фасцикли. Имам папир који смо добили директно са стола једног високог државног званичника у коме су показане будуће инвестиције капитала које ће нам бити омогућене само ако све буде у реду и идеално, те ако се омогући одређеним младим људима да напредују. Све што се десило са фабриком РАОП, од тада до дана данашњег, све је то било планирано, отприлике три мјесеца прије тога и договор је постигнут у једном кафићу, за неколико столова, испред ког су били паркирани многи скупи аутомобили. Ваше безбједносне службе знају за овај посао. Возио сам се тамо аутомоилима с ротирајућим свјетлима, разумијете ли? Када сам био код вас превозили су ме аутомобилима с ротирајућим свјетлима.

КАПИТАЛ: Вратићемо се на дио када сте рекли 13 милијарди рубљи. То је новац који су одређена лица узела од фабрике?

КУЗНЕЦОВ: То је зарада коју су остварили. Још једном понављам, све што се десило са фабриком, то је било планирано да се деси. Имам потврду тога. Можемо угрубо рећи да је та цифра била подијељена пола пола између руских инвеститора и ваших људи. То је све прошло глатко, али то се већ с наше стране и од безбједносних служби истражује. Осим тога, на самом почетку посла у вашу земљу је у кешу довезено више милиона евра, безбједносне службе то испитују и такође имам документе и потврде за то. Ја ништа нећу рећи, ни током истраге, ни у званичној изјави, за шта немам конкретне материјалне доказе који се не могу оборити. Милиони су били из Русије, да није било тога, посла не би било. Зарада о којој говорим од 13 милијарди рубља је остварена, између осталог, продајом имовине фабрике.

КАПИТАЛ: У Русији се води истрага, када би могла бити завршена и да ли су могућа хапшења?

КУЗНЕЦОВ: Само ћу рећи да је нашим безбједносним службама то познато, као и ово што дајем интервју.  А ја претпостављам да су ваше безбједносне службе биле у току од самог почетка. Али не све. Мислим да су знали они који су требали да знају.

КАПИТАЛ: Када сте Ви тачно изашли из предузећа?

КУЗНЕЦОВ: 2013. године сам и ушао и изашао. Документи су из 2013. године, али се они односе на све што се дешавало од 2013. па надаље. То је све било планирано. Неважно да ли се десило годину прије, или касније.

КАПИТАЛ: Знате ли шта се сада дешава са предузећем, да ли су други руски инвеститори изашли?

КУЗНЕЦОВ: Да, они су брзо изашли, подметнули су неког лијевог инвеститора, неку жену и касније је све то заједно откупио Кесеровић. Прије него што сам изашао из компаније звао ме лично Кесеровић, имали смо жучан разговор, и тада ми је речено да ће ме уклонити безбједносне службе. Арешкин ми је рекао, прије мјесец дана, овдје у Русији, тачније мојим правницима, да ако проговорим да ће људи који су с њим повезани, како у Русији, тако и у БиХ, да ће се постарати да ме уклоне. Наредног дана су одређени људи из криминалних структура звали мог правника како би питали гдје сам и поручили су ми да су ту за мене. Желим рећи да сам недавно имао разговор с људима који су ми одобрили да причам с вама и они су ме отворено питали да ли сам спреман да, након тога што вам дам интервју, да ли сам спреман за могућност да се послије тога деси нека врста атентата на мене? Рекао само да јесам, али не сумњам у рад наших безбједносних служби у том погледу и ја се надам да ћемо имати цијелу серију разговора уколико то буде омогућено. Многи људи који су код вас на власти, чак и они који су недавно побиједили на изборима биће принуђени да дају оставке. Има једна ствар које се сви боје, постојала је конкретна ситуација којој сам присуствовао у Врњачкој Бањи и уколико дођемо до тога да буде званично испричана, то је нешто што може нанијети највећи удар и најозбиљније погодити људе и са ваше и са руске стране. То је нешто чега се сви боје, то је један од најделикатнијих момената. Могу рећи и да се ваше представништво у Русији већ опрезно односи према овоме. Они су такође у току, али тренутно ћуте и мислим да чекају да виде шта ће бити даље.

КАПИТАЛ: Јесу ли раније били укључени?

КУЗНЕЦОВ: Не, добили су информацију буквално прије два мјесеца. И представништво РС и амбасада БиХ знају за ово.

КАПИТАЛ: Да ли је званична политика Русије била укључена?

КУЗНЕЦОВ: Нису знали читаву причу, ту је било личних ситуација. Знали су за то на основу дружељубивих односа између двије државе и не више од тога. Највећи дио ове афере се одвијао у Републици Српској. Али цијела прича је почела на територији Србије. Учествовао је један од првих званичника Владе Србије. Један члан Владе. Још ћу рећи да је он муслиман.

КАПИТАЛ: Дошли сте на позив Србије, која Вас је затим упутила у Републику Српску?

КУЗНЕЦОВ: Да, имали смо договор, али су људи из Републике Српске касније истиснули људе из Србије како би било мање гладних људи око тањира.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Piroman! 28.10.2020. 17:06
    Onaj ko ga je nekidan zapalio-taj da se ispita i poveze do glave koja je to i uradila;)
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 8m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 43m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 51m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 42m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 9m
    0