Избори на сјеверу без Српске листе

23.04.2023. 09:22
0
ИЗВОР: srna.rs

У четири општине на сјеверу Косова јутрос су отворена бирачка мјеста за ванредне локалне изборе, на којима неће учествовати Српска листа - највећа партија из реда српске заједнице.

Српска листа је позвала Србе са сјевера Косова да бојкотују изборе за градоначелнике Сјеверне Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана, као и за одборнике општина Звечан и Лепосавић.

Централна изборна комисија /ЦИК/ у Приштини саопштила је да су 7.00 часова у 19 бирачких центара отворена 34 бирачка мјеста.

- Ситуација је мирна и све иде по плану, али је за сада мали број бирача албанске националности изашао на биралишта - наводе из ЦИК-а.

На сјеверу Косова данас је ангажовано више од 1.000 приапдника Косовске полицијске службе.

Из полиције наводе да су током јучерашњег дана појачане контроле на административним прелазима Јариње и Брњак, а цијелом дужином пута су распоређене додатне "елитне јединице за брзе интервенције".

- С циљем потпуне контроле ситуације у близини бирачких центара постављене су сигурносне камере - наводе из полиције и поручују да ће током дана у координацији са другим "надлежним институцијама" одмах реаговати на било који инцидент.

Ванредни избори одржавају се након што су почетком новембра прошле године градоначелници из редова Српске листе у Сјеверној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку поднијели оставке због одлуке владе привремених приштинских институција да спроведе процес пререгистрације возила.

Специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је уочи избора да ће САД признати резултате и позвао Србе да се врате у институције.

Српска листа је за то тражила да се испуне два захтјева - формирање заједнице српских општина и повлачење приштинских специјалаца са сјевера.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је раније да ће данас, када Приштина буде одржавала изборе на сјеверу Косова, на којима неће учествовати Срби, бити ужасан дан за демократију и тежак дан за српски народ.

Он је додао да ће то бити дан који ће бити срамота свијета и Европе те срамота Квинте.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 49m
    0
  • Крађа у Палама
    12h 7m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 34m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    11h 22m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 43m
    0