Издате препоруке грађанима због екстремне врућине

20.07.2022. 10:12
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске позива грађане да у наредном периоду, с обзиром на екстремно високу температуру ваздуха, колико је могуће што мање времена проводе на отвореном, на директном сунцу, посебно у најтоплијем периоду дана од 10.00 до 17.00 часова.

Најављене врућине могле би утицати на већину популације, због чега се препоручује боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности.

Ове препоруке посебно се односе на труднице и особе које имају хронична обољења, а код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем.

У случају појаве тежих тегоба, обавезно се треба јавити љекару, саопштено је из ресорног министарства.

Приликом изласка на отворено, препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске посебно апелује на родитеље да у овом периоду заштите дјецу током боравка напољу, односно да се придржавају препоручених мјера за заштиту од високих температура, а посебно да обрате пажњу на опасност од остављања дјеце у паркираним возилима, чак и на кратко.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 20m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 53m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 35m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    10h 45m
    0