Изгласан опозив Доналда Трампа

19.12.2019. 09:14
0
ИЗВОР: Srna

Амерички Представнички дом изгласао је опозив предсједника Доналда Трампа и формално га оптужио за злоупотребу положаја и ометање Конгреса у историјском кораку који ће додатно заоштрити страначке подјеле у Америци.

Трамп је постао трећи амерички предсједник којем је изгласан опозив. Сљедећег мјесеца у Сенату, који је под контролом републиканаца, биће одржано суђење о томе да ли је он крив и да ли треба да буде смијењен са функције.

Ниједан предсједник у 243 године историје САД није смијењен са положаја у овом процесу. За то је потребна двотрећинска већина у Сенату који има 100 чланова, што значи да би најмање 20 републиканаца морало да се придружи демократама у гласању против Трампа.

За сада ниједан од њих није наговијесто да би то могао да учини.

Лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел рекао је да "нема шансе" да ће овај дом смијенити Трампа на крају суђења.

Предсједник Представничког дома Ненси Пелоси изјавила је послије гласања да ће сачекати са именовањем тужилаца док се не упозна боље са процедуром суђења у Сенату.

Трамп /73/ је оптужен да је злоупотријебио положај вршењем притиска на Украјину да покрене истрагу о његовом политичком ривалу Џозефу Бајдену, који је водећи кандидат демократа за предсједничку номинацију на изборима 2020. године.

Поред тога, Трамп је, наводно, тражио да се провјери сада дискредитована теорија да су демократе биле у дослуху са Украјином у вези са изборима 2016. године.

Демократе тврде да је Трамп блокирао помоћ Украјини од 391 милион долара у сфери безбједности и искористио састанак са украјинским предсједником Владимиром Зеленским да убиједи Кијев да покрене прљаву кампању против Бајдена.

Трамп, који жели да освоји други мандат на изборима у новембру 2020. године, демантовао је да је прекршио закон и назвао процес опозива "ловом на вјештице".

Говорећи на предизборном скупу у Мичигену у вријеме гласања у Представничком дому, он је рекао да ће процес опозива бити "срамни жиг" демократа и Ненси Пелоси, који ће их коштати избора 2020. године. 

Коментари 0
Повезане вијести
Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО) Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
Апсолутна побједа Доналда Трампа Апсолутна побједа Доналда Трампа
Трампу забрањено да коментарише тужиоца, судско особље и свједоке Трампу забрањено да коментарише тужиоца, судско особље и свједоке
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    9h 45m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    8h 40m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    3h 28m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 2m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    4h 34m
    0