Изгласани закључци о укидању акциза и смањењу стопе ПДВ-а

18.03.2022. 18:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Народна скупштина Републике Српске усвојила је закључке клубова посланика владајуће коалиције о укидању акциза на гориво и смањењу стопе пореза на додану вриједност на животне намирнице.

Истовремено, одбијени су закључци које је предложила опозиција, а основна разлика је што је владајућа коалиција предложила укидање акциза на мјесечном нивоу, док су у опозицији сматрали да је акцизе потребно укинути на период од шест мјесеци.

Посланици ће ове закључке упутити посланицима Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске, како би могли предложити и гласати о њиховом усвајању на нивоу БиХ.

Радован Вишковић, предсједник Владе Српске, је изјавио да има увјеравања Фадила Новалића, предсједника Владе ФБиХ, да ће та влада подржати приједлог који је стигао из Републике Српске, те да ће поменуте мјере ступити на снагу већ почетком априла.

Према овим закључцима, нулта стопа ПДВ-а би требало да се примјењује на основне животне намирнице попут хљеба, уља, млијека и мљечних производа и дјечје хране.

Истовремено, повећала би се стопа ПДВ-а на луксузну робу са 17 на 22 одсто, односно на луксузне парфеме, кожну одјећу и обућу од луксузних материјала, луксузна возила и луксузну козметику.

Зора Видовић, министрица финансија Републике Српске, је као Предлагач изјавила да би Српска изгубила 111 милиона марака на основу смањења стопе ПДВ-а, те око 17,7 милиона марака на основу укидања акциза.

Према усвојеном приједлогу, смањење стопе ПДВ-а би важило до краја године, док би се одлука о акцизама усклађивала на мјесечном нивоу у зависности од кретања цијена нафте на свјетским тржиштима.

Представници опозиционих странака оптужили су владајућу коалицију да ове мјере предлажу иако знају да неће добити сагласност у другом ентитету, те истичу да се ради о маркетингу без истинске воље да се нешто промијени.

Коментари 0
Повезане вијести
Ненад Стевандић изабран за предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изабран за предсједника Народне скупштине Републике Српске
Додијељени замјенски мандати за Народну скупштину Републике Српске Додијељени замјенски мандати за Народну скупштину Републике Српске
Који посланици НСРС могу да траже "бијели хљеб" Који посланици НСРС могу да траже "бијели хљеб"
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  17h 40m
  3
 • Ево ко има законско право на субвенције за струју
  22h 39m
  2
 • Ухапшен осумњичени за брутално убиство у Бањалуци
  20h 54m
  1
 • Истрага против Џаке због дреса са именом Јашари?
  18h 50m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  13h 15m
  0