Изгорјела имовина РАОП-а однедавно у власништву Тегелтијиног зета

11.08.2019. 12:20
0
ИЗВОР: Capital.ba

Некадашња фабрика “Енергоинвест Расклопна опрема” (РАОП), у којој је јуче избио пожар, однедавно је у власништву Милана Кесеровића, зета бившег министра финансија РС Зорана Тегелтије, који је купио након што су радници предложили стечај, а предстечајни управник утврдио да се из хала фабрике сијеку и шлеперима одвозе машине бившег РАОП-а.

Пожар у кругу РАОП-а избио је јуче ујутру, а према посљедњим процјенама ускоро би требало да буде угашен, након што је протекле ноћи ватру гасило 35 ватрогасаца са седам ватрогасних возила.

“Узрок пожара, који је избио јуче ујутро, још није познат”, објавила је Срна.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево Његош Вукадин за Српскаинфо је истакао да је јако тешко локализовати пожар који је захватио халу у склопу бивше фабрике “Енергоинвест РАОП”, јер се ради о 300-400 квадрата крова који је јако висок.

Истиче да су ватрогасци одмах успјели да спријече ширење пожара на управну зграду, која се такође налази у склопу ове некадашње фабрике.

“Врло је незгодно локализовати пожар јер се ради о 300-400 квадрата крова који је јако висок, а хала је, према мојим сазнањима празна”, казао је Вукадин.

Подсјећамо, портал KАПИТАЛ објавио је недавно да је имовина бившег предузећа „Енергоинвест РАОП”, коју су прије неколико година купили руски инвеститори и формирали ново предузеће “Електроинжењеринг”, потпуно девастирана.

Зидови хала су порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене. Радници предузећа су поднијели приједлог за отварање стечаја, али је управа, на чијем челу је зет бившег министра финансија РС Зорана Тегелтије, покушавала на све начине да то спријечи и институције РС су под притиском, напрасно, повукле захтјеве за блокаде рачуна.

Према нашим информацијама опрема овог предузећа у Источном Сарајеву, која се процјењује на око 20 милиона КМ, организовано се крчмила и шлеперима извозила из хала, а о свему су бројним пријавама обавијештени Министарство унутрашњих послова РС и тужилаштво.

Окружни привредни суд у Бањалуци је почетком јуна донио рјешење о отварању предстечајног поступка у овом предузећу и за привременог стечајног управника именовао Радомира Предојевића.

Извјештај који је управник доставио суду открио је да је на дјелу потпуно пустошење предузећа из којег се машине и опрема немилице износе, сјеку и пребацују на непознату локацију, о чему смо писали у тексту “Тегелтијин зет сијече и шлеперима одвози машине бившег РАОП-а”.

Након тога, Кесеровић успијева да спријечи стечај “Електроинжењеринг”, тако што исплаћује дуг радницима који су предложили стечај. Он истовремено купује удио од руских инвеститора и постаје већински власник тог предузећа.

Адвокат „Електроинжењеринга“ Ненад Барош рекао је за KАПИТАЛ да је суд обуставио сва рјешења која је раније донио и да је прича о стечају завршена. Он тврди и да наводи привременог управника у извјештају о отуђењу имовине нису тачни.

„Због таквих навода ми смо морали поднијети кривичну пријаву против њега. Ту је било одређене старе имовине и старих покретних ствари које су биле предмет уговора закљученог много раније него што је покренут претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка. Ту није било никаквих криминалних радњи“, тврди Барош.

СДС сумња да је пожар подметнут због прикривања криминала

Српска демократска странка (СДС) сумња да је пожар у бившој фабрици “Енергоинвест РАОП” у Источном Сарајеву подметнут како би се прикрили трагови огромног државног криминала.

У овом пожару је изгорјела највећа хала из које је искључена струја прије више од годину дана и из које су извучене машине и незаконито продате у Зеницу, навели су из СДС-а.

“Иако је о овом криминалу само у 2019. години поднијето више од седам кривичних пријава Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву и Министарству унутрашњих послова Републике Српске, никада није поднијета ниједна радња од стране надлежних у Републици Српској како би заштитили своју имовину, између осталог у скупим машинама чија је вриједност близу 10 милиона КМ”, наводе из ове странке.

СДС поставља питање како је могуће да пожар избије у празној хали из које су, тврде, украдене машине у власништву Владе РС-а.

Из СДС-а изражавају сумњу да се ради о прикривању државног криминала који се годинама заташкавао и због тога је нопходно хитно укључивање Тужилаштва како би се разоткрили виновници ове вишегодишње пљачке.

Коментари 0
Повезане вијести
Локализован пожар у селу Кула Локализован пожар у селу Кула
Ухапшено осам људи у вези са пожаром у ноћном клубу Ухапшено осам људи у вези са пожаром у ноћном клубу
Расте број жртава пожара у ноћном клубу Расте број жртава пожара у ноћном клубу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 30m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 32m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 25m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 30m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 33m
    1