Изградња станова у новембру пала скоро за пола

19.01.2021. 09:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Број предвиђених станова за градњу у Републици Српској у новембру прошле године мањи је за 45,1 одсто него годину дана раније у истом мјесецу, показују статистички подаци, а у грађевинском сектору тврде да је на то највише утицала пандемија, односно њене посљедице.

- Број издатих грађевинских дозвола за градњу у новембру 2020. године у односу на новембар 2019. године већи је 7,2 одсто, док је у односу на просјечан број издатих грађевинских дозвола у 2019. години мањи за 7,6 одсто - наведено је у саопштењу из Републичког завода за статистике.

У новембру прошле године, како се додаје, издато је тек 89 грађевинских дозвола за објекте високоградње, од чега се 75 односи на новоградњу.

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала у Привредној комори РС, казао је да овакви статистички подаци говоре  да је  у претходном периоду због погоршане епидемиолошке ситуације дошло до блокаде радова.

- Самим тим дошло је до отежаног рада привредних друштава, као и институција, а и до пада тражње станова, што је за даљу посљедицу имало обустављање планираних инвестиција у области станоградње, што је и разумљиво јер смо се сви бавили неким другим животним питањима - казао  је Петровић.

Додао је да је након поновног успостављања тражње станова, која је сада већ достигла ниво од прије појаве пандемије, дошло до деблокаде инвестиција.

- Сада се ради и дио инвестиција које су биле на чекању три до четири мјесеца, као и инвестиције које су требале да се реализују у овом периоду - појаснио је Петровић.

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, казала је за "Независне" да је пандемија проузрокована вирусом корона у цијелом свијету утицала на сектор грађевинарства па се то одразило и у Републици Српкој.

- На почетку прошле године, када је завладала пандемија, имали смо затворене границе и наш грађевински сектор није могао довести потребан материјал из других земаља - казала је Врабичићева.

Спасоје Албијанић, предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Републике Српске и директор предузећа "Монтинг монтажа" Бијељина, рекао је за "Независне" да је у посљедње вријеме катастрофално стање када је ријеч о грађевинарству.

- Цијела ова ситуација оптеретила је све привредне гране па стога и не чуди чињеница да је све то утицало и на саму изградњу станова, али и број издатих грађевинских дозвола - казао је Албијанић.

Коментари 0
Повезане вијести
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Најчитаније
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    22h 58m
    6
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    3h 59m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    20h 1m
    2
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    4h 47m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    1h 45m
    0