Изласком ДНС-а Додик губи широку коалицију

07.10.2019. 13:12
0
ИЗВОР: focus.ba

Предсједништво Демократског народног савеза (ДНС) донијело је у суботу одлуку о заустављању даљег коалирања са Савезом независних социјалдемократа (СНСД), што би могао бити удар на широку коалицију коју предсједник СНСД-а и члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик има у Народној скупштини Републике Српске (НСРС).

Осим Додиковог СНСД-а и ДНС-а, владајућу коалицију у Републици Српској чини још Социјалистичка партија (СП), Уједињена Српска (УС), Народни демократски покрет (НДП) и Демократски савез (ДЕМОС).

Из ДНС-а је у суботу саопштено да су се коалиционим споразумом обавезали да ће након прошлогодишњих избора проводити политику у интересу грађана и Републике Српске, фокусирајући своје дјеловање на побољшање економско-социјалног стања у Републици Српској, али да су умјесто тога од СНСД-а добили смјене ДНС-ових кадрова и ниподаштавање резултата рада те странке.

СМАЊЕН УТИЦАЈ ДОДИКА

Замјеница шефа Клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић каже да уколико ДНС одржи став и заиста раскине коалицију са Додиком, како су најавили, то би могло озбиљно угрозити двотрећинску већину коју Додик и СНСД данас имају у Народној скупштини Републике Српске, а која укупно броји 83 народна посланика.

Тривић објашњава да то не значи да Додик губи власт у Републици Српској, јер би и даље са партнерима имао већину у НСРС, али би његов утицај знатно ослабио па у скупштини не би могао доносити оне одлуке за које је потребно имати двије трећине посланика, попут промјена Устава РС, или неких других сличних одлука.

“Ипак, не мислим да ће та коалиција пући тако лако, прије бих рекла да се ради у унутар коалиционом уцјењивању”, каже Тривић, додајући да потези ДНС-а о раскидању коалиције са Додиком нису вођени интересима грађана “већ властитим страначким интересима.”

Политичка аналитичарска Тања Топић има слична размишљања као и опозиционарка Тривић.

“ДНС је деценијама одан и вјеран партнер СНСД-у. Али, од протеклих избора СНСД је кренуо у обрачун са ‘мангупима’ у ДНС-овим редовима и потпомогао цијепање ДНС-а. Ипак, у жељи да сачува позиције које је имао у власти, ДНС на то никада није реагирао адекватно”, каже Топић, објашњавајући да је коалиција СНСД-ДНС почела пуцати тек када је нова скупштинска већина у Приједору (СНСД, СДА, ДФ), традиционалној утврди ДНС-а, смијенила ДНС-ове директоре из неких јавних предузећа.

ОСИПАЊЕ ЧЛАНСТВА

“Дакле, ДНС-ово Предсједништво јесте стопирало сарадњу унутар коалиције са СНСД-ом, али ја то још не бих тумачила дефинитивним разлазом са вишегодишњим партнерима”, каже Топић, подсјећајући да су из ДНС-а Додику ипак оставили шансу за преговоре, тиме што је предсједник те партије Марко Павић позвао Милорада Додика да још једном сједну и покушају пронаћи компромис.

“Тешко ће бити одрећи се фотеља и привилегија”, каже Топић, додајући да излазак из власти за ДНС значи и осипање чланства.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић у суботу је изјавила да се несугласице на релацији СНСД-а и ДНС могу ријешити разговором, подсјећајући да коалиција СНСД-а и ДНС-а траје 20 година.

ОБЈАВА РАТА МИЛОРАДУ ДОДИКУ

Народни посланик у НСРС Небојша Вукановић каже да није случајно што је 5. октобра на дан када је пао Слободан Милошевић, Марко Павић објавио рат Милораду Додику. „Након годину дана тихог рата и сукоба ниског интезитета, прекинути су сви односи и почео је рат између старих „партнера“ Марка Павића и Милорада Додика, ДНС-а и СНСД-а“, каже Вукановић.

„Владајућа коалиција је пукла, а остаје да се види да ли ће Додик смијенити Ненада Нешића са функције директора Путева Српске и Неђа Трнинића са мјеста министра саобраћаја и веза, и који ће кадрови ДНС-а на миг прећи у Чубриловићев ДЕМОС.

Од како је Додик напао Милана Радовића и „мангупе“ у ДНС-у, поцијепао по својим шавовима коалиционог партнера и формирао ДЕМОС, било је само питање дана када ће сукоб ескалирати. Павић је куповао вријеме и трпио разна понижења и ударце како би остао у власти и сачувао странку од потпуног уништења, јер би већина отишла за Чубриловићем и функцијама у ДЕМОС да није добио мрвице власти. Остаје да се види како ће се сукоб развијати, од Владе до локалних заједница, да ли ће Додик уништити Павића или ће старац Марко од стотину љета наћи начин да се освети и зада снажан контраударац,“ пише Вукановић на свом порталу nebojsavukanovic.info .

„У Требињу је коалиција званично пукла прошле седмице и сједнице Скупштине града, када одборници ДНС-а нису гласали за приједлог СНСД-а да Скочајићка буде замјемик градоначелника, а преслагивања ће се ускоро догодити од Требиња до Новог Града. Почео је коначни обрачун, а сукоб међу „браћом“ и „партнерима“ могао би значити почетак краја једног режима који нас је окупирао прије 20 година“ додаје Вукановић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
СНСД ИНС Ћосићу: Србујете преко наших леђа СНСД ИНС Ћосићу: Србујете преко наших леђа
Божовић: Маске су овај пут само дјелимично пале Божовић: Маске су овај пут само дјелимично пале
Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој институцији Републике Српске Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој инс...
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 6m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 2m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 46m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 58m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 31m
    0