Излиле се двије ријеке, поплављен Сански Мост

11.12.2022. 09:27
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Обилне падавине изазвале су раст водостаја ријека у Унско-санском кантону и њихово изливање на више мјеста, а активирано је и неколико клизишта.

Најтеже је у Санском Мосту, гдје је проглашена елементарна непогода након што су се, због обилних падавина које су падале током протеклих дана, излиле ријеке Блиха и Здена, које су поплавиле бројна насеља као и главну улицу - Приједорску гдје је вода ушла у пословне објекте.

Сирене за узбуну огласиле су се током протекле ноћи након што је водостај ријеке Сане достигао критичну тачку од 347 центиметара.

Мјештани кажу да је реакција надлежних била закашњела и страхују да би се могла излити из корита с обзиром да киша још увијек пада, а хидрометеоролошке службе најављују падавине и у наредним данима, пише Кликс.

-Најтежа ситуација је у мјестима Врше, Напреље, Стари Мајдан, Трнова, као и насељима Алагића поље и Здена гдје су локални водотоци напустили своја корита и стигли до кућа и домаћинстава, а поједина су и поплављена. Тренутно је критична ситуација и у самом центру града гдје је Здена на појединим мјестима излила из корита, тако да се и Приједорска улица налази под водом. Додатни проблем стварају и подземе вод - кажу из Цивилне заштите.

У Бихаћу је у посљедња 24 часа пало 97 литара кише по метру квадратном, док је мјесечни просјек за овај град 125 литара, подаци су метео станице у овом граду, преноси Срна.

Водостај ријеке Уне у центру Бихаћа од јуче је надмашио критичну тачку од 100 центиметра и износи 144 центиметра, те и даље има тенденцију пораста.

Према посљедњем извјештају Федералне управе цивилне заштите, у Бихаћу нема пријава излијевања ријеке Уне, а ватрогасци су имали више интервенција испумпавања воде из објеката и дворишта.

У Босанском Петровцу пријављено је неколико случајева плављења дворишта и породичних кућа од оборинских вода.

На путној комуникацији Босанска Отока-Бужим, у мјестима Баштра и Чава, дошло је до излијевања потока на цесту, а поплављено је пољопривредно земљиште у мјесту Кајтези.

У општини Бужим у мјесту Нанићи ријека Бужимница поплавила је локални пут, а поплављено је и пољопривредно земљиште у мјесту Јусуфовићи.

На подручју Цазина ријека Корана и Мутница излиле су се и поплавиле појлопривредно земљиште, а мст код Чајиног потока је затворен за саобраћај због излијевања воде на коловоз.

Ријека Саница излила се на пар мјеста на пољопривредно земљиште у општини Кључ, али нема угрожених објеката, а слично је и у општини Велика Кладушница, гдје је ријека Кладушница заплавила на пар мјеста приобално земљиште.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Швајцарским пензионерима изгорјеле кућа и гаража у БиХ (ФОТО) Швајцарским пензионерима изгорјеле кућа и гаража у БиХ (ФОТО)
Огромна материјална штета на имању породице Маљукан након поплаве у Николићима (ФОТО) Огромна материјална штета на имању породице Маљукан након поплаве у Николићима (ФОТО)
Оскрнављено српско гробље у Санском Мосту Оскрнављено српско гробље у Санском Мосту
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    21h 16m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    23h 35m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    17h 55m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    14h 13m
    7
  • У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС
    22h 6m
    0