Изложба поводом 130 година "Фочанског сокола" (ФОТО)

02.06.2023. 14:31
0
ИЗВОР: srna.rs

У Музеју Старе Херцеговине у Фочи отворена је изложба "Фочански соко", аутора Данка Михајловића, поводом 130 година од када је соколску мисао у Фочу донио тадашњи студент медицине у Грацу Ристо Јеремић и основао прво Соколско друштво у БиХ.

Изложба хронолошки приказује дјеловање овог пансловенског покрета названог по птици која у народним пјесмама означава јунака, његово оснивање у Чешкој 1862. године, долазак у Фочу и БиХ и рад до 1914, а затим обнову и дјеловање до 1941. године.

Аутор Данко Михајловић рекао је да је ова изложба омаж значајним грађанским породицама из Фоче које су у тешким временима аустријске окупације покренуле националну борбу на савремен начин.

Слика

Фото: srna.rs

Он је истакао да је Соколство имало немјерљив значај, јер је као прва политичка организација окупљала цјелокупно српско становништво и у граду и на селу, а очувало је и српску националну мисао у вријеме ригидног периода окупације.

- Соколски покрет није био само гимнастичарски, већ и културни, јер су у оквиру свог програма држали низ предавања из различитих области, као што су медицина и економија. Путем Соколства и Побратимства, који су били у симбиози, почели су тиху политичку акцију, која је довела до ослобођења и уједињења 1918. године, а била је брана Калајевом режиму који је настојао да створи вјештачке нације гушећи српску националну свијест - рекао је Михајловић.

Највише фотогарфија, докумената и артифаката заступљених на изложби потиче из периода 1918-1941.

- То је вријеме када је Соколство друштво од државног значаја и његов рад је текао неометано и тада су настале бројне друштвене тековине, које су у нашем друштву и данас видљиве. Поздрав `здраво` је универзални соколски поздрав, а био је службени поздрав и у бившој Социјалистичкој Југославији, организовали су велике слетове и његовали култ гимнастике и ритмике - рекао је Михајловић.

Слика

Фото: srna.rs

Ристо Јеремић био је први домаћи хирург у БиХ и један од првих академика са ових простора.

Он је, као студент у Грацу, покренуо у Фочи 1893. године прво Соколско друштво у БиХ, а затим је основао и Трезвењачко друштво "Побратимство", које је било подстрек за оснивање низа сличних антиалкохоличарских друштава код јужнословенских народа.

Био је међу оснивачима "Просвјете" у БиХ и један од њених првих предсједника. На изложби се може прочитати и његов запис из 1933. године "Како је Побратимство основано".

Осврћући се на тешке прилике под аустријским режимом, Јеремић је навео да је Монархија вршила притисак на школу и цркву, ницале су јавне куће, бујале венеричне болести, ширио се алкохолизам, харала туберколоза.

- Босански студенти у Грацу, спрва десетак њих на броју, будно су пратили догађаје у заробљеној отаџбини. Уочивши и правилно оценивши стање у земљи, схвативши шта се све може, а шта не може, ти млади људи дођоше до закључка да рад треба почети поправком самих себе и мана у народу - писао је Јеремић.

Слика

Фото: srna.rs

По угледу на њемачке Туриферајне и чешке Соколе, студенти прихватају мисао Соколства и уносе је у отаџбину с чврстим уверењем да ће тим путем моћи очувати народно здравље које бијеше поклекнуло и истовремено испремрежити земљу организацијом која ће моћи да послужи кад време дође.

- Започело се с Фочом, где је у јулу 1893. основан Соко са трезвењачким одсеком, али друштво беше неопрезно испољило свој програм, те га окупаторска власт укиде. Изменивши облик, оснивачи без одлагања одмах иза укидања Сокола, подносе правила Побратимства, трезвеног удружења са одсеком за чување и неговање здравља, и власт их одобри и толерира - записао је у сјећањима академик Ристо Јеремић.

На изложби је заступљен и новински чланак из "Зетског гласника", који најављујући прославу 40 година од оснивања Фочанског сокола преноси ријечи Војислава Бесаровића, који је предводио Сарајевску соколску жупу.

Прва соколска искра синула је у Босни 1893. године. Тада је ондашњи медицинар, касније национални радник др Ристо Јеремић основао прво Соколоско побратимско друштво у Фочи са задаћом да буди националну свијест међу својим члановима, да им соколским вјежбама подиже физичку снагу, проповиједајући борбу против порока, нарочито алкохола, да их спреми у моралном погледу за борбу у животу.

Исте године "Соколски гласник" пише о прослави 40 година друштва у Фочи, када је приређен велики соколски слет на који су стигли соколи са свих страна у импозантном броју.

Историчар Бојан Крунић, виши асистент на Филозофском факултету на Палама, каже да су покретачи и носиоци националне мисли кроз Соколски покрет потицали из угледних српских породица, који су у материјалном смислу били добростојећи, али су за опште добро били спремни да ризикују све.

Слика

Фото: srna.rs

- То је оно што нама данас фали и заиста тим људима морамо да одајемо чешће почаст и да им се дивимо - истакао је Крунић, који је говорио на отварању изложбе.

Соколи и соколице вјежбали су у "соколани", која је најприје налазила у оквиру Српске школе, затим у кући Ристе Јеремића, а након Првог свјетског рата у бившој касарни коју је подигла Аустроугарска. Осим у граду, постојале су двије сеоске соколске чете - у Миљевини и Јошаници.

Двије главне справе за вјежбање биле су преча или вратило и паралеле, односно разбој, а вјежбе су водили предњаци, међу којима се посебно истицао Новак Попадић.

Соколско друштво било је нераздвојиво од Трезвењачћког друштва "Побратимство", а оба је дуго година предводио велики национални борац Милан Хаџивуковић.

На изложби су, међу бројним посјетиоцима били и потомци некадашњих фочанских сокола.

- Пронашао сам на списку чланова Соколског друштва свог покојног ђеда Сима Драговића, а нашао сам фотографију са Соколског слета у Софији гдје ми је отац Милан - каже Раденко Драговић.

Игор Попадић је изразио задовољство и срећу што Музеј чува сјећање на њихове претке. "Слике су из наше куће, овдје је ђедо Никола Кочовић, отац од моје баке, који је био банкар, директор прве Српске банке, а ту је и други прађед Василије Попадић који је био ковач. Велика ми је част што је јубилеј овако обиљежен", каже Попадић.

Током припремања изложбе кориштена је документарна грађа Музеја Старе Херцеговине, архивска грађа Архива БиХ, те документи из породичних архива Јеремића, Хаџивуковића и Грујичића.

Осим оригиналних артефаката, изложба садржи 20 паноа на којима је представљена хронологија дјеловања овог спортског, културног и националног друштва од изузетног значаја за друштвени развој фочанског краја.

Изложбу "Фочански соко" отворио је начелник општине Милан Вукадиновић, који је поручио да Фоча има чиме да се поноси и да је ово одлична прилика да се грађани упознају о великим дјелима славних предака.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 56m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 49m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 10m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    20h 49m
    4