Изреволтирани одборници СНСД-а напустили Градску скупштину

08.12.2020. 13:24
0
ИЗВОР: Катера

На 33. редовној сједници Скупштине града Источно Сарајевоодржаној данас у просторијама Града, након приједлога предсједника Скупштине Мирослава Лучића о допуни Дневног реда, тачније о смјени досадашњих и именовању нових начелника одјељења, одборници СНСД-а напустили су поменуту сједницу.

Шеф клуба одборника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Дамјан Шкипина рекао је да је стављање нових тачака у дневни ред на дан сједнице, постала пракса.

- Пословник о раду Скупштине града предвиђа да се на првој конструктивној сједници бирају начелници одјељења, а не на овакав начин. Клуб одборника СНСД-а неће да учествује у оваквом раду Скупштине града и зато смо напустили сједницу – истакао је Шкипина.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да „не види ништа спорно“ у данашњој сједници, истакнувши да су досадашњи начелници одјељења поднијели оставке и да су зато именовани нови.

Он је рекао да су јутрос формално-правно стигле оставке постојећих начелника и да се зато ова тачка није могла раније уврстити у дневни ред сједнице, него данас, измјенама и допунама постојећег.

- Мандат ове скупштине, у још актуелном сазиву, траје до марта или априла сљедеће године, што је скоро четири мјесеца и реално је и логично да Град не може да буде без начелника одјељења и извршне власти. Не говоримо о кратком временском периоду, него о сигурно четири мјесеца – истакао је Вуковић.

Слика

Он је додао да се већина предложених имена за начелнике одјељења везује за Демократски народни савез (ДНС), нагласивши да није непознаница да је ова странка „промијенила страну“ и дала подршку одређеним кандидатима на простору Сарајевско-романијске регије.

- Предсједници градских одбора СДС-а, ПДП-а и ДНС-а разговарају о будућем сазиву Скупштине града и већ се врши „пребројавање“ одборника у Скупштинама општина који се касније делегирају у Градску скупштину Источног Сарајева. Сигурно је да донесена одлука има везе са новом скупштинском већином и може се претпоставити да би ово могао бити формат скупштинске већине и за наредни мандат – објаснио је Вуковић.

Вуковић се осврнуо и на одлуку о усвајању Нацрта буџета за 2021. годину у износу од 10.230.000 КМ, што је скоро исти износ као и претходне године.

- Буџет је и ове године био више политичко него економско питање. Размишљао сам да ли треба да предлажем буџет за наредну годину јер долази нови градоначелник Источног Сарајева, али с обзиром на то да ће ова Скупштина града имати мандат до марта или априла, ми морамо да радимо и не смијемо да држимо отворено питање буџета. Стога морамо имати буџет по коме ћемо радити – нагласио је Вуковић.

Слика

Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево и будући градоначелних Источног Сарајева осврнуо се на данашњу сједницу изјавивши да се Закон о локалној управи и самоуправи мора поштовати.

- У овом закону јасно пише да градоначелник може да оспори и стави ван снаге одлуке Скупштине општине уколико сматра да су оне незаконите. Ја сматрам да је на данашњој сједници донесена незаконита одлука и када преузмем дужност оспорићу је, упутити ресорном министарству на изјашњење, као и ЦИК-у. ЦИК је донио одлуку да мандати начелника и градоначелника престају 1. новембра и да се одлуке касније не могу доносити. Морамо поштовати Закон о буџетском систему и законе Републике Српске – рекао је Ћосић.

Нови начелници четири одјељења у Скупштини града Источно Сарајево су Зоран Лубура, Слађана Нешић, Драган Шкрба и Игор Ђапић.

До данас је Небојша Џебо био начелник Одјељења за саобраћај и стамбено-комуналне послове, а умјесто њега именован је Зоран Лубура.

По одлуци скупштинске већине Слађана Нешић биће нови начелник Одјељења за инспекцијске послове умјесто Бојана Перишића. За начелника Одјељења за општу управу именован је Драган Шкрба, док је умјесто Наде Бадњар, која је до сада вршила функцију начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности именован Игор Ђапић.

Коментари 0
Повезане вијести
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    18h 42m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    18h 13m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 29m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 36m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 24m
    2