Izrevoltirani odbornici SNSD-a napustili Gradsku skupštinu

08.12.2020. 13:24
0
IZVOR: Katera

Na 33. redovnoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevoodržanoj danas u prostorijama Grada, nakon prijedloga predsjednika Skupštine Miroslava Lučića o dopuni Dnevnog reda, tačnije o smjeni dosadašnjih i imenovanju novih načelnika odjeljenja, odbornici SNSD-a napustili su pomenutu sjednicu.

Šef kluba odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Damjan Škipina rekao je da je stavljanje novih tačaka u dnevni red na dan sjednice, postala praksa.

- Poslovnik o radu Skupštine grada predviđa da se na prvoj konstruktivnoj sjednici biraju načelnici odjeljenja, a ne na ovakav način. Klub odbornika SNSD-a neće da učestvuje u ovakvom radu Skupštine grada i zato smo napustili sjednicu – istakao je Škipina.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da „ne vidi ništa sporno“ u današnjoj sjednici, istaknuvši da su dosadašnji načelnici odjeljenja podnijeli ostavke i da su zato imenovani novi.

On je rekao da su jutros formalno-pravno stigle ostavke postojećih načelnika i da se zato ova tačka nije mogla ranije uvrstiti u dnevni red sjednice, nego danas, izmjenama i dopunama postojećeg.

- Mandat ove skupštine, u još aktuelnom sazivu, traje do marta ili aprila sljedeće godine, što je skoro četiri mjeseca i realno je i logično da Grad ne može da bude bez načelnika odjeljenja i izvršne vlasti. Ne govorimo o kratkom vremenskom periodu, nego o sigurno četiri mjeseca – istakao je Vuković.

Slika

On je dodao da se većina predloženih imena za načelnike odjeljenja vezuje za Demokratski narodni savez (DNS), naglasivši da nije nepoznanica da je ova stranka „promijenila stranu“ i dala podršku određenim kandidatima na prostoru Sarajevsko-romanijske regije.

- Predsjednici gradskih odbora SDS-a, PDP-a i DNS-a razgovaraju o budućem sazivu Skupštine grada i već se vrši „prebrojavanje“ odbornika u Skupštinama opština koji se kasnije delegiraju u Gradsku skupštinu Istočnog Sarajeva. Sigurno je da donesena odluka ima veze sa novom skupštinskom većinom i može se pretpostaviti da bi ovo mogao biti format skupštinske većine i za naredni mandat – objasnio je Vuković.

Vuković se osvrnuo i na odluku o usvajanju Nacrta budžeta za 2021. godinu u iznosu od 10.230.000 KM, što je skoro isti iznos kao i prethodne godine.

- Budžet je i ove godine bio više političko nego ekonomsko pitanje. Razmišljao sam da li treba da predlažem budžet za narednu godinu jer dolazi novi gradonačelnik Istočnog Sarajeva, ali s obzirom na to da će ova Skupština grada imati mandat do marta ili aprila, mi moramo da radimo i ne smijemo da držimo otvoreno pitanje budžeta. Stoga moramo imati budžet po kome ćemo raditi – naglasio je Vuković.

Slika

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i budući gradonačelnih Istočnog Sarajeva osvrnuo se na današnju sjednicu izjavivši da se Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi mora poštovati.

- U ovom zakonu jasno piše da gradonačelnik može da ospori i stavi van snage odluke Skupštine opštine ukoliko smatra da su one nezakonite. Ja smatram da je na današnjoj sjednici donesena nezakonita odluka i kada preuzmem dužnost osporiću je, uputiti resornom ministarstvu na izjašnjenje, kao i CIK-u. CIK je donio odluku da mandati načelnika i gradonačelnika prestaju 1. novembra i da se odluke kasnije ne mogu donositi. Moramo poštovati Zakon o budžetskom sistemu i zakone Republike Srpske – rekao je Ćosić.

Novi načelnici četiri odjeljenja u Skupštini grada Istočno Sarajevo su Zoran Lubura, Slađana Nešić, Dragan Škrba i Igor Đapić.

Do danas je Nebojša Džebo bio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i stambeno-komunalne poslove, a umjesto njega imenovan je Zoran Lubura.

Po odluci skupštinske većine Slađana Nešić biće novi načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove umjesto Bojana Perišića. Za načelnika Odjeljenja za opštu upravu imenovan je Dragan Škrba, dok je umjesto Nade Badnjar, koja je do sada vršila funkciju načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti imenovan Igor Đapić.

Komentari 0
Povezane vijesti
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Ponovo blokirano održavanje sjednice o NATO agresiji na SRJ Ponovo blokirano održavanje sjednice o NATO agresiji na SRJ
Klub odbronika SDS-a uputio inicijativu da jedna od ulica nosi naziv po Nikoli Gardoviću Klub odbronika SDS-a uputio inicijativu da jedna od ulica nosi naziv po Nikoli Gardoviću
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    19h 15m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    4h 48m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    19h 25m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    4h 54m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    4h 52m
    0