Изведена прва лапароскопска операција желудчане киле

14.10.2019. 12:21
0
ИЗВОР: Srna

Љекари Клинике за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске први пут су извели лапароскопску операцију хијаталне херније једњака /желудчане киле/.

Овом врстом хирургије омогућен је много бржи опоравак пацијената који се врло брзо након оперативног захвата враћа свакодневним активностима, саопштено је из УКЦ-а.

-Овом процедуром наши љекари урадили су хијатопластику, односно ушивање и сужавање отвора на дијафрагми кроз који пролази једњак и фундопликацију која подразумијева прављење манжетне од желуца око једњака по Нисену, те се на тај начин спречава прелазак киселог желучаног садржаја у једњак-, наведено је у саопштењу.

Из УКЦ-а наводе да ова врста хирургије представља златни стандард за пацијенте са хијаталним хернијама једњака, а препоручује се на основу медицинских индикација које поставља љекар - нарочито пацијентима који позитивно не реагују на прописану терапију.

Хијатус хернија, односно хернија хијатуса једњака или, како се у свакодневном говору назива желудачна кила, настаје када желудац прође у грудни кош из стомака, кроз отвор на дијафрагми и као посљедица тога настају бројни симптоми који су најчешће условљени задржавањем и неконтролисаним враћањем желудачног садржаја у једњак.

-Хијатус хернија је у ствари анатомски дефект који ремети нормалну функцију завршног дијела једњака и почетног дијела желуца, односно нормалан транспорт хране и спречавање враћања желудачног садржаја у једњак. Када постоји желудачна кила, киселина се несметано враћа у једњак и доводи до настанка симптома, горушице, мучнине, надимиња и повраћања-, појаснили су из УКЦ-а.

Оперативни захват извели су хирург Горан Јањић, асистенти Небојша Тркуља и Душко Топић, анестезиолог Сања Јеличић, те инструментари Душка Шипка и Николина Ђуђић.

Коментари 0
Повезане вијести
Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО) Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ ...
Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске
Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    14h 47m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    20h 2m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    9h 30m
    2
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    11h 30m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    17h 48m
    0