Извјештај са прве линије сјећања: Новинар Владимир Митрић дијели искуства дочека ратне нове године

14.01.2024. 15:29
2
ИЗВОР: podrinje.rs

У разговору с новинаром Владимиром Митрићем, који је прије 31. годину дочекао православну Нову годину на првој линији одбране, отворила су се врата сјећања на драматичне тренутке рата и храброст људи који су дијелили та тешка времена.

Митрић се сјећа тренутка као да су се догодили јуче, иако су прошле три деценије.

- Само дан пре тога, на истом месту на Парлогу, недалеко од Зворника, тешко је повређен тадашњи командант Зворничке бригаде, претходник Винка Пандуревића. Ситуација је била драматична, више се о томе ћутало него говорило - каже Митрић.

Упркос ризику по сопствени живот, Митрић се одлучио на професионални задатак и оде тамо гдје је било најтеже.

- Дубоко сам у себи имао осећај да мој живот није вреднији од живота тих људи, који су већ изгубили много боље од мене - истиче новинар.

Митрић није непознат ризицима, будући да је био с људима током пада Кравице и био уз оне који су успјели да избјегну. Тада је тјешио старе људе, свјестан туге која до неба иде када Србин, горштак, заплаче.

- Сада ме душа боли - додаје он.

Након посјете првој линији, Митрић се сјећа тренутка када су свратили у Бању Ковиљачу, гдје су људи славили српску Нову годину.

- Тешко је људском мозгу да разлучи о тим и таквим временима, о рату који је био планирани хаос - истиче Митрић.

РТС ТВНС 1993

- Рекао сам тада себи да, ако доживим да прође рат, никада нећу дозволити себи да се удаљим од тих људи који су били на линији, а не на неким радним обавезама у цивилству, где су неки већ згртали силне паре, а неки се спремали то да учине, а да нису осетили барута. Да буде црње, тада сам у Зворнику из круга оних који су били утицајни као цивили чуо њима омиљену поруку: – ‘Газда даје у рат волове, а сиромах синове’. Многи дојучерашњи бедници, користећи рат, постали су пребогати и понашају се по оној народној ‘нашла се вила у чем није била’. Писао сам неуморно о таквим људима, ономе што они чине док други гину, али доживео да њих, као тобожње финансијере рата без којих се не може, из врха РС назову ‘херојима рата’. Тада сам још више био сигуран да је мој свет тих људи са линије, којима није до рата, али јесте до слободе и мира. И то су људи који нису имали везе да остану у цивилу. Рекао бих да су то нормални људи какви су сачували и изградили Републику Српску. Профитери је нису изградили, они је не могу ни да сачувају. Сигурно не могу. Они само играју игру да сачувају своја енормна блага, отета од уста и из руку народа. Такви калкуланти и манипулативни спремни су за све. Код њих су пуна уста родољубља, али у срцима ништа од тога немају. Имају само похлепу. Жарку жељу да краду и даље. По сваку цену под плаштом патриотизма. И тако је и било са мном и тако је и дан данас. Нас ратних репортера је било мало. Сви смо се познавали. Чим је утихнуло рат, на сцену ступају многе наше колеге за које је скоро природно да буду подршка лажним патриотама. Имао сам многе сукобе, судске поступке, доживео многе претње, вређали су ме преко својих удбашких таблоида попут ‘Прста’… Нису ме могли да ‘поправе’. Ни тада ни било кад. Оне са линије поштујем, са многима имам контакте, мртвима редовно палим свеће. Из тог миљеа ретко кад видим на свечаностима, а има живих хероја. И те како их има. Дошли су други на њихова места. Тако и они који о њима извештавају. Борим се кад год могу да не идем на такве скупове да ми буде мука.

Митрићева прича свједочи о храбрости, патњи и невољи војника који су мјесецима проводили вријеме на дебелом минусу, далеко од својих домова. Неки од њих нису могли ни Божић прославити у својим кућама, јер су злочини противника били још жустрији током тих дана.

- Сећам се и сећаћу се тих времена као тешких и мучних, али као нечег невероватно великог у срцима тих људи, који су дали све од себе, пре свега, за слободу и мир. Сачували су и изградили Републику Српску. Њима припадају све заслуге за Републику Српску каква је данас. Морам да кажем да је била боља квалификациона структура три пута у рововима него међу онима који су рат провели као цивили. После ће такви, цивили, да оптуже те мученике за екстремисте, националисте… И судови тако раде. Хапсе их скоро редом, осуђују на доживотне робије. Многи који се бране са слободе немају пара ни да оду на суђења у Сарајево, али морају. Други, не знам зашто важнији, којима су ови људи били потчињени, добијају силне паре… И они и њихове породице су збринути, док остали, много бољи од њих, грцају у беди. Сећам се једног „великог команданта“ који је тражио да се, по сваку цену, освоји један вис код Кисеља, код Зворника. Ништа није било стратешки важно, али су зато гинули млади људи. Тражио је „велики командант“ да се иде до краја по сваку цену. Цена је била висока. У животима младих људи. Кад је све завршено, потчињени га обавештавају да је вис освојен, а он хладно одговара: – У реду! То су ми команданти у локалу сведочили. И како не би разликовао људе. И не пада ми на памет да ме се неко сети као репортера са прве линије. Како би ме се ко сети кад, поред осталог, све ове године сведочим о таквим и сличним догађајима. Испод достојанства ми је да причам ко све пише књиге о рату, како и зашто. То је наша сурова стварност - закључује Митрић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Knez Milorad od Laktasa 14.01.2024. 22:01
    sad jedan iz grupacije ratnih profitera i svercera odredjuje sudbinu citave RS koju su vojnici i narod stvorili i on odredjuje ko je veci Srbin. Cudno je sto ga gomila tog naroda podrzava 20 godina , nije u njemu problem u nama je
  • Generic placeholder image
    Krle 14.01.2024. 18:25
    Pravu istinu napisao, sve u stilu one narodne izreke "nekom rat, nekom brat". Sirotinja i pošteni ljudi nastradali dok su se lopovi i ratni profiteri bogatili ne prezajući pri tom da neprijatelju prodaju bkavlno sve od hrane, goriva i oružja koje će potom da ubija Srbe. Ti podlaci i nitkovi bi trebalo da se sude za nelegalno stečeno bogastvo plus još za izdaju i dezerterstvo. Ali pravde nema na ovom svijetu, jedino možda kada ti biznismeni odu Bogu na istinu.
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 49m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 33m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 18m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 0m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 19m
    0