Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим

19.05.2022. 09:42
0
ИЗВОР: srna.rs

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на данашњи дан 2003. године прогласио је за светитеља епископа охридског и жичког Николаја /Велимировића/.

Српски православни теолог и бесједник Николај Велимировић /1881-1956/, епископ жички и охридски, канонизован као Свети Николај Охридски и Жички, рођен је 4. јануара 1881. године.

По завршетку теолошких студија у Швајцарској, докторирао је теологију на Универзитету у Берну, а потом је дипломирао филозофију на Универзитету у Оксфорду и докторирао у Женеви.

По повратку у Србију, постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. године се замонашио, а потом завршио Духовну академију у Петрограду /Санкт Петербург/.

Између два свјетска рата, владика Николај основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде.

Нијемци владици Николају нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941. године, па су га у Другом свјетском рату, чим су окупирали Југославију, затворили у манастир Љубостиња, а потом и у манастир Војловица.

С патријархом Гаврилом Дожићем, владика Николај Велимировић затворен је 1944. године у логор Дахау.

Епископ Николај умро је у емиграцији у руском Манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији, а сахрањен је на српском народном гробљу поред Манастира Светог Саве у Либертвилу.

Најпознатија његова дјела су: "Религија Његошева", "Беседе под гором", "Изнад греха и смрти", "Душа Србије" и "Србија у светлости и мраку".

Много година послије смрти, мошти владике Николаја пренесене су из Либертвила у Лелић 12. маја 1991. године. Положене су у храму манастира Лелић, који је његова задужбина.

На засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2003. године владика Николај уврштен је у ред светитеља.

Свечана канонизација обављена је у београдском Храму Светог Саве на Врачару 24. маја исте године.

Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају Охридском и Жичком.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица упокојења владике Николаја Велимировића Годишњица упокојења владике Николаја Велимировића
"Шта је то мајка? Мајка је биће најсличније Богу." "Шта је то мајка? Мајка је биће најсличније Богу."
Владика Николај уврштен међу свеце СПЦ-а Владика Николај уврштен међу свеце СПЦ-а
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 41m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 55m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 2m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 50m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 17m
    0