Извођењем форум-представе о насиљу завршен пројекат "Изазови за младе"

14.02.2023. 12:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Продукција "Форум театар" Источно Сарајево данас је за ученике Основне школе /ОШ/ "Свети Сава" организовала презентацију форум-представе и приказивање кратког филма с циљем едукације младих за борбу против насиља и малољетничке делинквенције.

Директор "Форум театра" Витомир Митрић рекао је Срни да насиље у свакодневном животу ствара неравнотежу, а неравнотежа подржава насиље.

- Успостављање равнотеже и превладавање насиља може се постићи свјесним промјенама у дјеловању, у понашању - навео је Митрић.

Према његовим ријечима, намјера представе јесте да понуди што више могућности и осјећај како је бити у одређеној улози, да би се могао разумјети неко ко је потлачен, над ким је вршена дискриминација по било ком основу или се ставити у улогу онога ко је тлачитељ, како би се лакше дјеловало на промјену његовог понашања у стварности.

- Важно је да су све сцене и проблеми постављени у њима реални, те тако обезбјеђујемо једну врсту `социјалне лабораторије`, гдје можемо `испробати` себе у разним ситуацијама, као и више рјешења како изаћи из одређене ситуације или односа - појаснио је Митрић.

Презентацијом форум-представе "Насиље у парку" и приказивањем кратког филма "Пробај само једну", који су настали на радионици "Форум театра", окончан је осмомјесечни пројекат "Изазови за младе".

- Пројекат `Изазови за младе` третира развијање и спровођење програма за сузбијање малољетничке делинквенције, у оквиру пројекта `Регионални програм локалне демократије на западном Балкану`, који финансира ЕУ, спроводи УНДП, а суфинансира град Источно Сарајево - навео је Митрић.

Према његовим ријечима, у оквиру пројекта у основним школама "Свети Сава" и "Петар Петровић Његош" из Источног Сарајева реализовано је 40 едукативних радионица које су обухватиле теме: род - пол, вршњачки притисак, насиље у везама, млади против насиља и насиље у школи и на интернету, затим креативне радионице, видео-радионицу и новинарску радионицу, као и двије кампањске активности у локалној заједници.

Митрић је истакао да су чланови Клуба "Е Буди ДРУГачији", који је настао у оквиру пројекта, савладали основне елементе форум-театра и осмислили и припремили форум-представу "Насиље у парку", уз водитеље радионице Витомира Митрића и Дејана Вукајловића.

Директор Основне школе "Свети Сава" Жељка Топалић рекла је да је веома задовољна ангажманом и учешћем ученика ове школе у пројекту "Изазови за младе", чији је циљ едукација младих за борбу против насиља и малољетничке делинквенције.

- Заједно са ОШ `Петар Петровић Његош`, подржали смо овај пројекат јер смо и једни и други чврсто опредијељени за превенцију насиља, јер ће бити касно ако се будемо суочавали са посљедицама - рекла је Топалићева Срни.

Данас је у сали Културног центра Источно Ново Сарајево приказан и кратки филм под називом "Пробај само једну", настао на видео-радионици коју су осмислили и урадили чланови Клуба "Е Буди ДРУГачији", а основним школама и суфинансијерима пројекта уручени су креативни поклони настали на креативним радионицама "Форум театра".

За сутра у 11.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево планирано је да форум-представа "Насиље у парку" и емитовање кратког филма "Пробај само једну" буду уприличени и за ученике старијих разреда Основне школе "Петар Петровић Његош" који су исто били укључени у реализацију пројекта "Изазови за младе".

Коментари 0
Повезане вијести
Насмијана лица матураната и вечерас на улицама Источног Сарајева (ФОТО) Насмијана лица матураната и вечерас на улицама Источног Сарајева (ФОТО)
Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини? Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
Најчитаније
 • Слана бајадера
  13h 28m
  0
 • Злочин у Варварину
  13h 3m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  6h 5m
  1
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  8h 2m
  2
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  4h 58m
  4