Izvođenjem forum-predstave o nasilju završen projekat "Izazovi za mlade"

14.02.2023. 12:15
0
IZVOR: srna.rs

Produkcija "Forum teatar" Istočno Sarajevo danas je za učenike Osnovne škole /OŠ/ "Sveti Sava" organizovala prezentaciju forum-predstave i prikazivanje kratkog filma s ciljem edukacije mladih za borbu protiv nasilja i maloljetničke delinkvencije.

Direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić rekao je Srni da nasilje u svakodnevnom životu stvara neravnotežu, a neravnoteža podržava nasilje.

- Uspostavljanje ravnoteže i prevladavanje nasilja može se postići svjesnim promjenama u djelovanju, u ponašanju - naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, namjera predstave jeste da ponudi što više mogućnosti i osjećaj kako je biti u određenoj ulozi, da bi se mogao razumjeti neko ko je potlačen, nad kim je vršena diskriminacija po bilo kom osnovu ili se staviti u ulogu onoga ko je tlačitelj, kako bi se lakše djelovalo na promjenu njegovog ponašanja u stvarnosti.

- Važno je da su sve scene i problemi postavljeni u njima realni, te tako obezbjeđujemo jednu vrstu `socijalne laboratorije`, gdje možemo `isprobati` sebe u raznim situacijama, kao i više rješenja kako izaći iz određene situacije ili odnosa - pojasnio je Mitrić.

Prezentacijom forum-predstave "Nasilje u parku" i prikazivanjem kratkog filma "Probaj samo jednu", koji su nastali na radionici "Forum teatra", okončan je osmomjesečni projekat "Izazovi za mlade".

- Projekat `Izazovi za mlade` tretira razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije, u okviru projekta `Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu`, koji finansira EU, sprovodi UNDP, a sufinansira grad Istočno Sarajevo - naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, u okviru projekta u osnovnim školama "Sveti Sava" i "Petar Petrović Njegoš" iz Istočnog Sarajeva realizovano je 40 edukativnih radionica koje su obuhvatile teme: rod - pol, vršnjački pritisak, nasilje u vezama, mladi protiv nasilja i nasilje u školi i na internetu, zatim kreativne radionice, video-radionicu i novinarsku radionicu, kao i dvije kampanjske aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Mitrić je istakao da su članovi Kluba "E Budi DRUGačiji", koji je nastao u okviru projekta, savladali osnovne elemente forum-teatra i osmislili i pripremili forum-predstavu "Nasilje u parku", uz voditelje radionice Vitomira Mitrića i Dejana Vukajlovića.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Željka Topalić rekla je da je veoma zadovoljna angažmanom i učešćem učenika ove škole u projektu "Izazovi za mlade", čiji je cilj edukacija mladih za borbu protiv nasilja i maloljetničke delinkvencije.

- Zajedno sa OŠ `Petar Petrović Njegoš`, podržali smo ovaj projekat jer smo i jedni i drugi čvrsto opredijeljeni za prevenciju nasilja, jer će biti kasno ako se budemo suočavali sa posljedicama - rekla je Topalićeva Srni.

Danas je u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo prikazan i kratki film pod nazivom "Probaj samo jednu", nastao na video-radionici koju su osmislili i uradili članovi Kluba "E Budi DRUGačiji", a osnovnim školama i sufinansijerima projekta uručeni su kreativni pokloni nastali na kreativnim radionicama "Forum teatra".

Za sutra u 11.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo planirano je da forum-predstava "Nasilje u parku" i emitovanje kratkog filma "Probaj samo jednu" budu upriličeni i za učenike starijih razreda Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" koji su isto bili uključeni u realizaciju projekta "Izazovi za mlade".

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    15h 14m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    23h 40m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    21h 55m
    13
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    2h 18m
    1
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    14h 2m
    0