Извоз пилетине у ЕУ-значајан напредак ка европским стандардима

03.10.2019. 19:28
0
ИЗВОР: Srna

Извозом пилетине из БиХ у ЕУ биће остварен значајан напредак и допринос у постизању европских стандарда и у овој области, изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа БиХ у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић.

-На томе смо радили годинама и мјесецима. Већ извозимо 9.000 тона пилећег меса у регион и сада нам се отварају перспективе и за сусједне земље које су у ЕУ, али и друге европске земље. Та тржишта није лако освојити, али БиХ је једна од ријетких трећих земаља која има дозволу за извоз пилећег меса и прерађевина од пилетине, што јој повећава конкурентност и кредибилитет уопште-, рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Одговарајући на питање у вези са законом о гасу на нивоу БиХ и проблемима у транспорту гаса кроз Републику Српску и Федерацију БиХ, он је рекао да би било добро када би усаглашени нацрт закона о гасу био у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ и да потом буде упућен у Савјет министара.

-Нажалост, није, иако о том закону говоримо већ три године. Република Српска доставила је позитивно мишљење у јулу ове године, а посљедње мишљење Федерације БиХ /ФБиХ/ је из 2017. године и оно је негативно-, навео је Шаровић.

Он је додао да се чека на позитивно мишљење из ФБиХ, а да су подршку усаглашеном закону дали и надлежни органи Европске комисије.

Шаровић сматра да би БиХ требало да има више добављача природног гаса, али да тај договор треба постићи на нивоу ентитета.

Коментаришући наводе министра одбране Марине Пендеш да ће тражити поновну расправу у Савјету министара о Националом годишњем програму /АНП/, он је рекао да се Пендешева данас није ни појавила на сједници, а уколико тај захтјев поднесе на некој од наредних сједница, онда ће министри из реда српског народа о томе заузети јасан став.

-Ми нисмо промијенили став о АНП-у. Овај Савјет министара на истеку мандата неће се бавити овим питањима и то је задатак новог сазива Савјета министара-, рекао је Шаровић.

Шаровић, који је и предсједник СДС-а, поновио је став да би на плану рјешавања кризе формирања власти требало мијењати парламентарну већину, односно да се нађе 22 посланика који могу да изгласају валидне одлуке и да задовоље ентитетска и друга правила и да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ нормално ради.

-ДС ће увијек бити дио те већине како би спријечио да се Представнички дом користи као предмет пристиска и уцјене у овој активности у вези са формирањем Савјета министара. Мислим да милијарда КМ која чека на реализацију због тога што је све то блокирано у Представничком дому заслужује да се нађу та 22 посланика који ће то да одблокирају, као и друге суштинске ствари-, рекао је Шаровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте
Домаћа пастрмка осваја страна тржишта Домаћа пастрмка осваја страна тржишта
Двије трећине хране коју једемо је из увоза Двије трећине хране коју једемо је из увоза
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    19h 42m
    2
  • Данас Марковдан
    8h 0m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 18m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    23h 42m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    3h 34m
    0