Извршење буџета за опозицију нетранспарентно, власт задовољна

02.06.2021. 16:08
1
ИЗВОР: Катера

Скупштинска већина предвођена СНСД-ом у Скупштини општине Пале усвојила је данас Извјештај о извршењу буџета општине Пале у 2020. години у износу од 16.451.094 КМ, од чега се на расходе односи 16.324.397, док је суфицит 126.697 КМ.

Опозиција у СО Пале коју чине одборници Српске демократске странке (СДС), Партије демократског прогреса (ПДП) и Демократског народног савеза (ДНС) гласали су против усвајања Извјештаја о извршењу буџета, оцијенивши га нетранспарентним.

Шеф Клуба одборника СДС Марко Сикима новинарима је рекао да су одборници ове партије били против усвајања Извјештаја о извршењу буџета у 2020. години јер се противе начину на који је начелник општине извршио трансфер новца са општине на рачун ОЦ „Јахорина“.

- Ми нисмо против тога да општина помогне рад Олимпијског центра, али постоје процедуре и начини за то, те сматрамо да је начелник повриједио те процедуре, због тога што у тренутку трансакције није било правног основа за ту трансакцију, јер се она није налазила у буџету у том тренутку – истакао је Сикима.

Шеф Клуба одборника ДНС Марко Кубатлија каже да ће овај клуб поднијети кривичну пријаву против начелника општине Пале из разлога што сматрају да је извршено кривично дјело приликом трансфера новца са рачуна општине на рачун Олимпијског центра.

- У том буџету имамо милион КМ који су враћени ОЦ „Јахорина“, при чему је направљено кривично дјело и ми ћемо због тога поднијети кривичну пријаву против начелника општине, и ако докажемо кривичну одговорност, видјећемо даље кораке – рекао је Кубатлија.

Кубатлија додаје да су били и против задужења предузећа „Градске топлане“ из Пала, јер сматрају да постоје други начини на које се може обезбиједити новац за враћање дуговања.

Слика

Фото: Катера

Шеф Клуба одборника ПДП Игор Тошић каже да овај клуб није подржао усвајање Извјештаја о извршењу буџета, као ни усвајање извјештаја појединих јавних предузећа.

- Сматрамо да је кредитно задужење општине у износу од 3 милиона КМ служило за „крпљење“ рупа у буџету и за изборне активности, а са друге стране евидентно је да начин трансфера новца са рачуна општине на рачун ОЦ „Јахорина“ има елементе кривичне одговорности – сматра Тошић.

Тошић додаје да су нису подржали извјештаје о раду појединих општинских предузећа, те наводи да су извјештаји појединих директора показали да та предузећа лоше послују и да су им потребне веће субвенције општине.

- Топлане су се задужиле по ко зна који пут, овај пут у износу од 700.000 КМ, а поред тога рок за измјештање старе топлане и изградњу топловода је одавно пробијен. Поред тога, одређени пројекти попут градског парка су требали већ бити завршени – каже Тошић.

Са друге стране, начелник општине Пале Бошко Југовић истиче задовољство радом Скупштине општине и скупштинске већине, коју предводи његов Савез независних социјалдемократа.

Југовић каже да је задовољан тиме што је СО Пале данас усвојила извјештаје о раду јавних предузећа, осим Градске топлане, те донијела одлуку да се иста кредитно задужи у износу од 700.000 КМ.

- Обавеза општине је да својим средствима помаже тим предузећима и да има обавезе према њима. План утрошка средстава за 2020. годину је усвојен, што је важно, као и извјештаји предузећа – каже Југовић.

Он је поново нагласио да ће општина у овој години да се окрене наставку изградње градског парка, као и измјештању Градске топлане и изградњи новог топловода.

Поводом најаве Клуба одборника ДНС-а да ће поднијети кривичну пријаву, Југовић каже да „ко губи има право да се љути“.

- Многи су имали кривичне пријаве, као и претходни начелник, имаћу и ја, то је код нас у Републици Српској нормално, да свако ко ради има кривичну пријаву. Најбоље је не радити и онда нећете имати ништа – сматра Југовић.

На данашњој сједници, један од најинтересантнијих извјештаја био је извјештај који је поднио директор Дома здравља "Пале" Иван Шарац, а који је једногласно усвојен.

Одборници су се једногласно сложили у чињеници да су здравствени радници из ове здравствене установе поднијели велики терет и много енергије и труда уложили у борби против пандемије вируса корона, те истакли да је Дом здравља "Пале" једна од најбољих здравствених установа у БиХ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Marko 03.06.2021. 20:10
    Ako je istina sto se napisalo o domu zdravlja onda zasto nisu predlozili i nagradu za zdravstvene radnike.Najlakse je na rijecima hvaliti a kada treba nagraditi onda nema nista
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 47m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    22h 28m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 51m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 35m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    13h 2m
    0