Izvršenje budžeta za opoziciju netransparentno, vlast zadovoljna

02.06.2021. 16:08
1
IZVOR: Katera

Skupštinska većina predvođena SNSD-om u Skupštini opštine Pale usvojila je danas Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Pale u 2020. godini u iznosu od 16.451.094 KM, od čega se na rashode odnosi 16.324.397, dok je suficit 126.697 KM.

Opozicija u SO Pale koju čine odbornici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) glasali su protiv usvajanja Izvještaja o izvršenju budžeta, ocijenivši ga netransparentnim.

Šef Kluba odbornika SDS Marko Sikima novinarima je rekao da su odbornici ove partije bili protiv usvajanja Izvještaja o izvršenju budžeta u 2020. godini jer se protive načinu na koji je načelnik opštine izvršio transfer novca sa opštine na račun OC „Jahorina“.

- Mi nismo protiv toga da opština pomogne rad Olimpijskog centra, ali postoje procedure i načini za to, te smatramo da je načelnik povrijedio te procedure, zbog toga što u trenutku transakcije nije bilo pravnog osnova za tu transakciju, jer se ona nije nalazila u budžetu u tom trenutku – istakao je Sikima.

Šef Kluba odbornika DNS Marko Kubatlija kaže da će ovaj klub podnijeti krivičnu prijavu protiv načelnika opštine Pale iz razloga što smatraju da je izvršeno krivično djelo prilikom transfera novca sa računa opštine na račun Olimpijskog centra.

- U tom budžetu imamo milion KM koji su vraćeni OC „Jahorina“, pri čemu je napravljeno krivično djelo i mi ćemo zbog toga podnijeti krivičnu prijavu protiv načelnika opštine, i ako dokažemo krivičnu odgovornost, vidjećemo dalje korake – rekao je Kubatlija.

Kubatlija dodaje da su bili i protiv zaduženja preduzeća „Gradske toplane“ iz Pala, jer smatraju da postoje drugi načini na koje se može obezbijediti novac za vraćanje dugovanja.

Slika

Foto: Katera

Šef Kluba odbornika PDP Igor Tošić kaže da ovaj klub nije podržao usvajanje Izvještaja o izvršenju budžeta, kao ni usvajanje izvještaja pojedinih javnih preduzeća.

- Smatramo da je kreditno zaduženje opštine u iznosu od 3 miliona KM služilo za „krpljenje“ rupa u budžetu i za izborne aktivnosti, a sa druge strane evidentno je da način transfera novca sa računa opštine na račun OC „Jahorina“ ima elemente krivične odgovornosti – smatra Tošić.

Tošić dodaje da su nisu podržali izvještaje o radu pojedinih opštinskih preduzeća, te navodi da su izvještaji pojedinih direktora pokazali da ta preduzeća loše posluju i da su im potrebne veće subvencije opštine.

- Toplane su se zadužile po ko zna koji put, ovaj put u iznosu od 700.000 KM, a pored toga rok za izmještanje stare toplane i izgradnju toplovoda je odavno probijen. Pored toga, određeni projekti poput gradskog parka su trebali već biti završeni – kaže Tošić.

Sa druge strane, načelnik opštine Pale Boško Jugović ističe zadovoljstvo radom Skupštine opštine i skupštinske većine, koju predvodi njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Jugović kaže da je zadovoljan time što je SO Pale danas usvojila izvještaje o radu javnih preduzeća, osim Gradske toplane, te donijela odluku da se ista kreditno zaduži u iznosu od 700.000 KM.

- Obaveza opštine je da svojim sredstvima pomaže tim preduzećima i da ima obaveze prema njima. Plan utroška sredstava za 2020. godinu je usvojen, što je važno, kao i izvještaji preduzeća – kaže Jugović.

On je ponovo naglasio da će opština u ovoj godini da se okrene nastavku izgradnje gradskog parka, kao i izmještanju Gradske toplane i izgradnji novog toplovoda.

Povodom najave Kluba odbornika DNS-a da će podnijeti krivičnu prijavu, Jugović kaže da „ko gubi ima pravo da se ljuti“.

- Mnogi su imali krivične prijave, kao i prethodni načelnik, imaću i ja, to je kod nas u Republici Srpskoj normalno, da svako ko radi ima krivičnu prijavu. Najbolje je ne raditi i onda nećete imati ništa – smatra Jugović.

Na današnjoj sjednici, jedan od najinteresantnijih izvještaja bio je izvještaj koji je podnio direktor Doma zdravlja "Pale" Ivan Šarac, a koji je jednoglasno usvojen.

Odbornici su se jednoglasno složili u činjenici da su zdravstveni radnici iz ove zdravstvene ustanove podnijeli veliki teret i mnogo energije i truda uložili u borbi protiv pandemije virusa korona, te istakli da je Dom zdravlja "Pale" jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u BiH.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Marko 03.06.2021. 20:10
    Ako je istina sto se napisalo o domu zdravlja onda zasto nisu predlozili i nagradu za zdravstvene radnike.Najlakse je na rijecima hvaliti a kada treba nagraditi onda nema nista
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 12m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 40m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 50m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 22m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 55m
    0