Јахорина: Ковид 19 код дјеце главна тема скупа педијатара

04.09.2020. 21:57
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је на Јахорини отворио 18. педијатријске дане, које је организовало Удружење педијатара Српске, истичући да је ово прилика за размјену информација и знања о лијечењу ковида 19 код дјеце.

Шеранић је рекао да на скупу, који ће трајати до недјеље, 6. септембра, учествују уважени професори из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ и да је то прилика за разговор о даљем организовању педијатријске заштите у Српској у вријеме епидемије вируса корона.

- Значајно је да се скуп дешава у вријеме почетка школске године, тако да имамо могућност да педијатри, инфектолози и епидемиолози заједно размијенимо информације и знања шта је то потребно тренутно и у будућности како би све оно што нас очекује као изазов у организацији школске године испунили и достигли - рекао је Шеранић новинарима.

Предсједник Удружења педијатара Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић најавила је да ће на тродневном скупу угледни професори из педијатрије, епидемиологије и инфектологије из цијелог региона одржати 18 предавања, од којих се највећи број односи на ковид 19 код дјеце.

- Познато је да дјеца имају релативно лагану клиничку слику и зато се најмање прича о ковиду 19 код дјеце, али смо ми као педијатри у првој линији борбе са том болешћу жељели да организујемо скуп на којем ћемо добити најновија сазнања из ове области - рекла је Самарџићева.

Према њеним ријечима, због тога је организован долазак европских експерата из области дјечије пулмологије који ће говорити о ковид 19 инфекцији код дјеце, њеним компликацијама и ријетким облицима који се манифестују на срцу или неким другим органима.

- Значајан допринос скупу даће и наши предавачи из Института за јавно здравство који су од почетка укључени у све мјере борбе против болести и који ће дати тачне податке о броју обољелих, броју дјеце, клиничкој слици, исходу болести, а на основу тога донијећемо и одређене препоруке за наредни период - додала је Самарџићева.

Она је навела да Педијатријским данима, осим предавача, присуствује 100 дјечијих љекара, те да је организован уз све мјере предостражности и у сарадњи и консултацијама са Министарством здравља и Институтом за јавно здравство Републике Српске, као и уз уважавање свих мјера које је препоручио Кризни штаб.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 26m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 40m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 47m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 35m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 2m
    0