Јахорински пословни форум 25. и 26. марта у онлајн формату

16.03.2021. 18:28
0
ИЗВОР: Глас Српске

Јубиларна научна конференција са међународним учешћем - "Јахорински пословни форум 2021" биће одржана у онлајн формату 25. и 26. марта, а пристигло је 46 радова од 71 аутора из шест земаља, речено је данас на конференцији за новинаре руководства Економског факултета на Палама.

Декан Економског факултета на Палама Радомир Божић рекао је да је овогодишња тема конференције "Југоисточна Европа у вртлогу кризе 2020. године дисруптивних иновација, политика и мјера за одрживи привредни раст", те да су ангажовали више од 50 рецензената из земље и иностранства.

Божић додаје да је од пристиглих 46 радова, девет студентских, јер је Економски факултет обавезао студенте другог циклуса да морају да објаве један рад у часописима, на конференцијама да би ушли у процедуру пријаве, израде и одбране мастер рада.

- Завршили смо све организационе, оперативне и суштинске активности на припреми организације ове конференције. У раду конференције учествоваће двије трећине аутора из иностранства, а преко 90 одсто су аутори са академским звањима- истакао је Божић на конференцији за новинаре на Палама.

Према његовим ријечима, укупно је заступљен 71 аутор из шест земаља окружења, 18 градова, 19 факултета и 14 универзитета.

Продекан за научноистраживачки рад на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого рекао је да се на факултету труде да његују традицију како ове високошколске установе која постоји 27 година на Палама, тако и научне конференције.

- Економски факултет на Палама опстаје и његује традицију и све оно што је добро, истовремено радећи и на транзицији као једном вишем квалитету нашег града и боље понуде за наше студенте-  изјавио је Ђого и додао да је предсједник научног одбора конференције професор доктор Бранко Ђерић, који је од првог дана на факултету и дио њене традиције.

Продекан за наставу на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Предраг Млинаревић каже да су ова година и научна конференција специфични по пандемији вируса корона и покушају сузбијања њених посљедица.

Што се тиче сузбијања посљедица, то се највише односи на очување радних мјеста али и на промјене политика, каже Млинаревић, до којих ће неминовно доћи након завршетка пандемије.

- Покушаћемо да сублимирамо све ризике који су се надвили над економијама Западног Балкана и Југоисточне Европе, али и да заинтригира научну јавност и оне на одговорним функцијама, како би биле припремљене економске политике да спријече улазак у зону продужене рецесије. Путем сајта конференције радови ће бити доступни свима на увид, заједно са уводничарима који су отворили питања шта ће у будућности, након кризе са короном, бити са компанијама и њиховим пословањем- нагласио је Млинаревић.

Он наглашава да ће 10. јубиларна научна конференција бити одржана у онлајн формату са дебатом у тематским блоковима, а учествоваће и аутори и остатак научне заједнице, која ће бити снимљена, сачувана и доступна путем YouTube канала Економског факултета.

Млинаревић каже да је у оквиру припрема за ову конференцију, Економски факултет завршио Књигу апстраката у штампаној и Зборник радова у електронској форми, који је према подацима ресорног министарства, проглашен најбољим научним и стручним часописом у Републици Српској.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Јелена Симовић, студент генерације на Економском факултету у Палама (ФОТО) Јелена Симовић, студент генерације на Економском факултету у Палама (ФОТО)
Шарић: Суживот се не може градити на лажима, измишљеним идентитетима Шарић: Суживот се не може градити на лажима, измишљеним идентитетима
У четвртак Дан Економског факултета Пале У четвртак Дан Економског факултета Пале
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 17m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 31m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 21m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 46m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 19m
    0