Јавни дуг БиХ повећан за скоро милијарду КМ

29.03.2021. 15:40
0
ИЗВОР: capital.ba

Ни у години пандемије корона вируса власти у БиХ нису одустале од праксе да нагомилане проблеме рјешавају кредитима, па је тако било и прошле године када је јавни дуг БиХ повећан за чак 943 милиона КМ у односу на 2019. годину.

У информацији Министарства и трезора БиХ о кретању јавног дуга у четвртом кварталу прошле године наведено је да је јавни дуг износио 12,154 милијарде КМ, док је годину раније био 11,211 милијарди марака.

 На спољни дуг се односи 8,662 КМ и он је повећан за више од пола милијарде, односно за 520 милиона КМ, док је унутрашњи износио 3,491 милијарди и он је повећан за 423 милиона марака.

Највећи дио овог дуга односи се на ФБиХ и Републику Српску.

Тако је укупан јавни дуг Републике Српске на крају прошле године износио 5,823 милијарди, а ФБиХ 6,215 милијарди марака.

Из информације је видљиво да се ФБиХ у прошлој години више задужила од Републике Српске. Тако је јавни дуг ФБиХ повећан за 512 милиона КМ, а РС за 441 милион марака. За разлику од ФБиХ и РС Брчко Дистрикт и институције БиХ лани су смањиле своју задуженост за око 10 милиона КМ.

Јавни дуг БиХ износи 35,08 одсто БДП-а.

Слика

Члан Удружења економиста „SWOT“ РС Предраг Дудуковић каже да задуживање у вријеме кризе није пожељно, али да су, због веома лошег стања у буџетима, власти морале да се задужују како би могле да финансирају текуће, али и обавезе које су настале због пандемије корона вируса.

- Ту су морала да се обезбиједе додатна средства за функционисање, прије свега, здравственог система и за помоћ привреди. Сигурно да то задужење не би било толико да су буџети били стабилнији - истакао је Дудуковић.

 Нагласио је да је државни апарат у БиХ веома скуп, да има превелики број запослених и да су остали трошкови који су везани за тај систем огромни, а да се не ради на томе да се они смање. Због тога имамо ситуацију да се дуг из године у годину повећава.

- Сигурно је да се ти трошкови могу смањити и увијек када смо ограничени са приходима, као што је то сада случај, када је смањена пословна активност, мора да се иде на уштеде како би буџет барем у одређеној мјери задржао стабилност - додао је Дудуковић.

Говорећи о односу дуга и БДП-а БиХ, Дудуковић је рекао да се на основу тог односа не може рећи да БиХ није много задужена, како то често потенцирају представници власти.

- Битна је структура дуга, колико је снажна економија БиХ. Снага једне државе је у свему ономе што је њено власништво и када се то постави у однос са јавним дугом онда се добије права слика - истакао је Дудуковић.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 36m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 54m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 21m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 9m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 30m
    0