Javni dug BiH povećan za skoro milijardu KM

29.03.2021. 15:40
0
IZVOR: capital.ba

Ni u godini pandemije korona virusa vlasti u BiH nisu odustale od prakse da nagomilane probleme rješavaju kreditima, pa je tako bilo i prošle godine kada je javni dug BiH povećan za čak 943 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

U informaciji Ministarstva i trezora BiH o kretanju javnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine navedeno je da je javni dug iznosio 12,154 milijarde KM, dok je godinu ranije bio 11,211 milijardi maraka.

 Na spoljni dug se odnosi 8,662 KM i on je povećan za više od pola milijarde, odnosno za 520 miliona KM, dok je unutrašnji iznosio 3,491 milijardi i on je povećan za 423 miliona maraka.

Najveći dio ovog duga odnosi se na FBiH i Republiku Srpsku.

Tako je ukupan javni dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio 5,823 milijardi, a FBiH 6,215 milijardi maraka.

Iz informacije je vidljivo da se FBiH u prošloj godini više zadužila od Republike Srpske. Tako je javni dug FBiH povećan za 512 miliona KM, a RS za 441 milion maraka. Za razliku od FBiH i RS Brčko Distrikt i institucije BiH lani su smanjile svoju zaduženost za oko 10 miliona KM.

Javni dug BiH iznosi 35,08 odsto BDP-a.

Slika

Član Udruženja ekonomista „SWOT“ RS Predrag Duduković kaže da zaduživanje u vrijeme krize nije poželjno, ali da su, zbog veoma lošeg stanja u budžetima, vlasti morale da se zadužuju kako bi mogle da finansiraju tekuće, ali i obaveze koje su nastale zbog pandemije korona virusa.

- Tu su morala da se obezbijede dodatna sredstva za funkcionisanje, prije svega, zdravstvenog sistema i za pomoć privredi. Sigurno da to zaduženje ne bi bilo toliko da su budžeti bili stabilniji - istakao je Duduković.

 Naglasio je da je državni aparat u BiH veoma skup, da ima preveliki broj zaposlenih i da su ostali troškovi koji su vezani za taj sistem ogromni, a da se ne radi na tome da se oni smanje. Zbog toga imamo situaciju da se dug iz godine u godinu povećava.

- Sigurno je da se ti troškovi mogu smanjiti i uvijek kada smo ograničeni sa prihodima, kao što je to sada slučaj, kada je smanjena poslovna aktivnost, mora da se ide na uštede kako bi budžet barem u određenoj mjeri zadržao stabilnost - dodao je Duduković.

Govoreći o odnosu duga i BDP-a BiH, Duduković je rekao da se na osnovu tog odnosa ne može reći da BiH nije mnogo zadužena, kako to često potenciraju predstavnici vlasti.

- Bitna je struktura duga, koliko je snažna ekonomija BiH. Snaga jedne države je u svemu onome što je njeno vlasništvo i kada se to postavi u odnos sa javnim dugom onda se dobije prava slika - istakao je Duduković.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 35m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    8h 59m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    7h 14m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    23h 43m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    8h 53m
    0