Један радар код Мркоњић Града зауставио незгоде, други "усликао" 171 км/х

10.11.2023. 20:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На локацији Шервалов кук, на магистралном путу Карановац - Црна Ријека, у општини Мркоњић Град, већ више од годину дана колико је прошло од постављања стационарног радара није забиљежена ниједна незгода.

То мјесто је, иначе, идентификовано као црна тачка, и баш ту је 2021. евидентирано девет незгода, од којих је једна завршила трагично.

- Стационарни радар постављен на локалитету Шервалов кук у девет мјесеци ове године евидентирао је 13.151 прекршај, што би у просјеку био 1.461 прекршај мјесечно - речено је за "Независне новине" из Полицијске управе Мркоњић Град.

Истог дана, 17. октобра 2022, стационарни радари су почели да раде на Шерваловом куку и на још четири локације које покрива ПУ Мркоњић Град. Три црна стуба налазе се на подручју општине Мркоњић Град, а по један на подручју Шипова и Рибника.

Ови радари су у девет мјесеци ове године евидентирали укупно 21.901 прекршај, што би у просјеку износило 2.433 мјесечно. Неки су забиљежили и изузетно опасну вожњу.

- На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Мркоњић Град прекршај са највећим прекорачењем дозвољене брзине кретања евидентиран је стационарним радарским системом у мјесту Подбрдо, општина Мркоњић Град, гдје је утврђена брзина кретања од 171 км/х на дијелу пута гдје је ограничење 50 км/х, а што је преко дозвољене брзине од чак 121 км/х - кажу из мркоњићке полиције.

Закључују да је очигледно да поједини возачи и поред сталних упозорења да су на путевима постављени радари ипак немају свијест о значају поштовања саобраћајних прописа и тиме угрожавају и своју и безбједност других учесника у саобраћају.

Мркоњићка полиција истиче да је анализом установљено да је брзина неприлагођена условима на путу један од најчешћих узрока саобраћајних незгода.

Иначе, стационарни радарски систем има могућност аутоматске детекције брзине за сва возила у видном пољу, до 320 км/х, у одласку и доласку. Тај систем детектује прекорачење брзине, након чега се возач аутоматски региструје и санкционише.

- Полицијска управа Мркоњић Град апелује на возаче да поштују саобраћајна правила и прописе, прилагоде брзину условима на путу, не започињу вожњу и не управљају возилом под дејством алкохола, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају - поручују из мркоњићке полиције.

Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Почиње са радом стационарни радар Почиње са радом стационарни радар
Један радар дневно улови 574 возача Један радар дневно улови 574 возача
Православни свештеник запјевао на хоџином вјенчању (ВИДЕО) Православни свештеник запјевао на хоџином вјенчању (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 20m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 5m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 4m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 10m
    0