На данашњи дан погинуо српски јунак Бошко Перић Пеша

14.11.2023. 12:57
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан 1994. године погинуо је српски јунак Бошко Перић Пеша.

Командант храбре и дисциплиноване специјалне јединице која је успјешно бранила српску земљу на многим фронтовима широм Републике Српске.

Бошко Перић-Пеша рођен је 1.11.1971. године у селу Ражљево у општини Брчко, а надимак је добио по стрицу.

Школовање је започео у родном селу, а био је примјеран и вриједан ђак. Школовање у електротехничкој школи, смјер телекомуникације наставља у Словенији, у Љубљани, гдје је живио код своје сестре. По завршетку школе 1989. године одлази на служење војног рока у Подгорицу, а из ЈНА излази са чином десетара и запошљава се у Копру.

По избијању ратних сукоба у Хрватској, изазван патриотским осјећањима враћа се у родно мјесто, и то задњим возом Љубљана-Винковци. Повратком у завичај, ставио се на располагање тадашњој ЈНА. Прво „ватрено крштење“ му је било у прољеће 1992. године у ослобађању Шамца, у оквиру резервног састава тадашње ЈНА.

Пред почетак рата у Брчком, формирана је елитна јединица „Црвене беретке“ по узору на јединице капетана Драгана у Книну.

У тој јединици се налазио и Бошко Перић. Већ у првим акцијама показао се као храбар борац, што доказује начин на који је први пут рањен, приликом заузимања приградског насеља Кланац у Брчком. Друго рањавање у августу је издржао на ногама, иако га је бровинг погодио у прса, објављено је на Фејсбук страници "Војска Републике Српске".

По изласку из болнице оснива интервентни вод који тада броји 19 војника, учествује у пробијању Коридора који је био једина веза са западним дијелом Републике Српске.

У марту 1993. године одлуком 1. посавске бригаде ВРС ујединили су се интервентни водови у једну елитну диверзантску јединицу. Није било дилеме ко ће командовати том јединицом.

Бошко Перић Пеша, био је, чини се, предодређен за то мјесто. Предложено је и да јединица носи његово име „Пеша“, као симбол храбрости, части и поштења који су красили младића који ће до краја свог кратког живота на тијелу имати више рана него проживљених година.

Шест пута рањаван, 14. новембра 1994. године Пеша креће у своју посљедњу акцију на сопствени захтјев, у покушају да спасе 70 опкољених српских војника на брду Лисача на Мајевици.

У његовој непосредној близини пада бомба, чији гелери погађају јунака по цијелом тијелу и смртно га рањавају. Подлегао је неколико минута након рањавања.

За живота је одликован Медаљом хероја Милана Тепића, а постхумно Орденом Обилића.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан преминуо Вук Стефановић Караџић (ВИДЕО) На данашњи дан преминуо Вук Стефановић Караџић (ВИДЕО)
На данашњи дан преминуо Симеон Милутиновић Сарајлија На данашњи дан преминуо Симеон Милутиновић Сарајлија
На данашњи дан умро Чика Јова Змај На данашњи дан умро Чика Јова Змај
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 9m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 10m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 50m
    1
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 24m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 43m
    1