Једина компанија у Источном Новом Сарајеву која израђује ортопедска помагала

13.06.2020. 22:43
1
ИЗВОР: RTRS

У Источном Новом Сарајеву од јесенас ради компанија која се бави израдом ортопедских помагала, једина такве врсте у источном дијелу Републике Српске.

Осим одличне сарадње са Фондом здраственог осигурања Републике Српске и локална власт препознала је потребу за таквом врстом дјелатности, те је бесплатно уступила на кориштење простор том предузећу.

Дејан Звиздало из Трнова, у рату је као дјечак остао без обје ноге до кољена. Обрадовало га је сазнање да у свом граду може да поправи протезе, а није ни слутио да ће убрзо почети да их прави.

– Дошао сам као пацијент да поправим протезу, па се некако родила идеја да ме власник ангажује и запосли јер сам и сам заинтересован да израђујем протезе – каже Дејан Звиздало.

Објашњава, да је још почетник у овом послу, али да савладава занат и нада се да ћу убрзо и сам правити протезе.

Свакодневно на врата овог предузећа долазе корисници, који траже поправку или израду нове протезе. За сваког је исти пут, узима се гипсани отисак, потом пластични одљевак, слиједи проба и ако одговара прави се протеза по највишим стандардима. Што је најважније све на једном мјесту.

Синиша Кнежевић, власник предузећа за израду протеза и отропедских помагла Источно Ново Сарајево, каже да је ријеч о протезама за све екстремитете, ортопедским улошцима, обући.

Ово предузеће сарађује са Фондом здраственог осигурања Републике Српске које у проценту од 95 одсто покрива трошкове набавке протеза, али и штака, инвалидских колица.

– Препознали смо потребу наших корисника на овом простору да свакодневно имају неку врсту сервиса код нас. Пуно је РВИ, цивилних жртава рата, особа којима су усљед болести ампутирани дијелови тијела – рекао је Кнежевић.

Посебно се издваја услуга израде ортопедских уложака на основу 3Д отиска у посебној машини, једној од двије такве врсте у БиХ, а такво направљени улошци знатно олакшавају живот. Иначе, у овом предузећу међу шест запослених, осим Звиздала који је цивилна жртва рата, ради једна самохрана мајка и два демобилисна борца.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ranko, 09.11.2021. 15:22
    Mlim vas, dali radite korekcije proteza radjene u ZOTOVIC BL, nedavno mi je drug ostao bez noge do ispod kuka patalj ak, i vec mjesec ipo nosi ali osjeca da bi mi trebala vasa pomoc da nebi isao u BL, i dali sta osiguranje moze sankcijonisati troskove, bar djelimicno,, pozdrav,,
Повезане вијести
Звиздало: Особе са инвалидитетом заслужују бољи положај у друштву Звиздало: Особе са инвалидитетом заслужују бољи положај у друштву
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    9h 5m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    10h 54m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    5h 23m
    13
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    5h 10m
    0
  • Паљани прваци Балкана у џију-џицуу
    21h 57m
    0